Relaxte crooner

Perry Como, de meest relaxte van alle Amerikaanse crooners, is zaterdag op 88-jarige leeftijd in Florida overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Como werd vooral bekend door zijn wekelijkse shows op de Amerikaanse televisie, die ook in Nederland werden uitgezonden. Zijn eerste hit, Till the end of time, maakte hij in 1945; zijn laatste, And I love you so, dateert uit de jaren zeventig.

Pierino Como was de zevende zoon van een Italiaanse immigrant in Canonsburg, Pennsylvania, en begon zijn loopbaan als herenkapper. Het verhaal gaat dat hij in de kapsalon door een orkestleider werd ontdekt, toen hij tijdens het knippen en scheren een liedje zong. Hij behoorde tot de generatie vocalisten die in de jaren dertig als refreinzanger bij een dansorkest begonnen en pas daarna als solist verder gingen. Bing Crosby was het grote voorbeeld.

Como's soepele, fluweelzachte bariton en zijn ontspannen stijl vielen meteen in de smaak. ,,Como zingt niet alleen achter de maat, maar geeft je het gevoel dat hij eerst de vorige maat nog moet inhalen,'' schreef de criticus Will Friedwald in het boek Jazz singing. Zijn roem werd vanaf 1950 bestendigd door zijn eigen tv-shows, waarmee de basis voor een nieuw programmagenre werd gelegd: een populaire zanger die wekelijks andere muzikale gasten ontvangt. Dertien jaar lang maakte hij veertig uitzendingen per jaar.

Ook in Nederland, waar de Perry Como Show vanaf 1958 door de AVRO in een veel lagere frequentie werden uitgezonden, was hij zeer geliefd. ,,Het is nog altijd een verademing een programma met zoveel (schijnbaar) gemak te zien presenteren en zo soepel en feilloos te zien verlopen,'' constateerde de tv-recensent van het Algemeen Handelsblad in 1959.

Als artiest was Perry Como geen hartenbreker, maar een huisvriend — en dat maakte hem bij uitstek geschikt voor het tv-scherm. Hij blonk niet uit in vocaal spektakel, maar in de souplesse van voordracht. Waar andere vocalisten in zijn genre doorgaans in een smoking stonden te zingen, droeg Como veelal een sweater. En hij zat, als om te benadrukken hoe makkelijk het hem afging, bij voorkeur op een barkruk. Zijn imago als `gewone jongen' werd nog verder versterkt door het feit dat hij zijn leven lang getrouwd is gebleven met zijn eerste vriendinnetje. Zijn echtgenote overleed vier jaar geleden.

Toen de tv-shows uit de mode raakten, bleef Perry Como nog jarenlang met groot succes concerten geven. Dat hij grijs werd, deed nauwelijks iets af aan zijn uitstraling. Een nummer als Melancholy baby klonk, zoals hij het zong, als een troostende streling die niet van leeftijd afhankelijk was.

    • Henk van Gelder