Rechtszaak dreigt voor Lyonnais

De Amerikaanse staat Californië wil de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais voor de rechter dagen wegens illegale overname in 1991 van het failliete verzekeringsbedrijf Executive Life Insurance. Dat heeft Crédit Lyonnais dit weekeinde bevestigd.

In februari vorig jaar spande de openbare aanklager van Californië al een proces aan tegen Crédit Lyonnais en enkele andere bedrijven, met als eis betaling van `miljarden dollars' aan de staat.

Lyonnais werd ervan beschuldigd met andere betrokkenen bedrijven te hebben opgericht om de Californische wet te omzeilen, die banken verbiedt verzekeraars over te nemen. Lyonnais zou bij de verborgen koop van Executive Life bovendien onevenredig voordeel hebben genoten omdat de verzekeraar failliet was, maar nog wel een grote portefeuille polissen beheerde.

De Franse bank bevestigde zaterdag berichtgeving over deze zaak door het dagblad Liberation. Crédit Lyonnais is door de openbare aanklager in Californië geïnformeerd over het komende proces. De zaak wordt volgens de bank momenteel opnieuw bestudeerd door de federale justitiële autoriteiten.

Volgens Liberation hebben Lyonnais en het staatsbedrijf Consortium de Realisation (CDR) 30 dagen de tijd gekregen om de zaak met het ministerie van Justitie in Washington te bespreken. CDR werd eind jaren '80 opgericht om de slechte leningen van Lyonnais te verkopen in het kader van een sanering en privatisering

Volgens het dagblad Le Monde moet Lyonnais een ,,substantiële'' boete tegemoetzien, maar zullen de kosten worden gedragen door CDR, want nog altijd probeert de Franse staat de bank te beschermen. Een betrokkene bij de besprekingen in Washington zegt in de krant: ,,Zonodig zal de regering op het hoogste niveau interveniëren.''