Oude tijden herleven bij FC Utrecht

De wederopstanding van een volksclub ging gisteren gepaard met tranen op de eretribune. Huilend van geluk strompelde een oudere supporter van FC Utrecht naar de uitgang van de Galgenwaard. ,,Hier heb ik tien jaar op gewacht, jochie'', verklaarde hij. Zijn jonge helden liepen nog een ereronde. Ze vierden de 3-0 zege op Roda JC alsof de UEFA Cup was binnengehaald.

`We gaan Europa in', klonk het uit dertienduizend kelen. De stand op de ranglijst leert dat FC Utrecht inderdaad een reële kans maakt zich voor het UEFA-Cuptoernooi te kwalificeren. Met een uitduel tegen Feyenoord en een thuisduel tegen FC Groningen voor de boeg, behoort een vijfde plaats tot de mogelijkheden. Temeer daar de concurrentie (Ajax, Vitesse, RKC en Roda JC) nog onderlinge ontmoetingen op het programma hebben.

De herinneringen aan de bekerduels tegen Real Madrid, Dinamo Kiev, HSV en Verona liggen nog vers in het geheugen bij de oudere supporters. Dat de plaatselijke FC door deze gelouterde ploegen van het veld werd gespeeld, deed geen afbreuk aan de feestvreugde. Dat het huidige elftal een modderfiguur zal slaan, is van latere zorg. De counterploeg steunt op een sterke defensie, een slimme schaduwspits (Tanghe) en een bliksemafleider in de aanval (Gluscevic).

In 1991 speelde FC Utrecht voor de laatste keer om de UEFA Cup. Het was het slotakkoord van een bonte stoet van balartiesten (De Wit, Adelaar) en straatschoffies (Van Loen, Du Chatinier). Utrechtse volksjongens telt de huidige selectie nauwelijks meer. In het basiselftal komt alleen De Jong uit eigen gelederen.

De andere spelers zijn elders geboren maar koesteren een Utrechtse mentaliteit. De Belgische back Vreven is de belichaming van deze knokkersgeest. Hij rent als een dolleman over het veld en trapt in het voorbijgaan naar alles wat beweegt. Gelet op de spreekkoren is hij de meest populaire speler van FC Utrecht. ,,En niet alleen door mijn lange haren of mooie ogen'', verklaarde hij zijn `status aparte'.

Tegen Roda JC had Vreven al na dertig seconden Van Haaren te grazen. In het verdere verloop pleegde hij aanslagen op de enkels van zijn landgenoot Soetaers. Hij kreeg het ook aan de stok met Tchoutang. Deze dreumes was in fysiek opzicht geen partij.

Vreven koestert de Indiaanse cultuur en wil op vakantie naar een reservaat in Noord-Amerika. Zijn huis in Ede hangt vol met Indiaanse snuisterijen. Hij draagt zijn manen in een staart en gooit op verzoek van het publiek zijn haarband in de tribunes. De harde speler is buiten de lijnen de zachtaardigheid zelve. Toen hij tijdens een clubgala een dansende vrouw hevig bloedend van het toneel zag verdwijnen, viel hij zelf flauw.

Vreven was zich gisteren van geen kwaad bewust, toen zijn grove spel ter sprake kwam. Hij meent dat zijn tegenstanders een complot tegen hem smeden en wordt gesteund door zijn trainer. ,,Zijn acties lijker erger dan ze zijn'', bagatelliseerde Adelaar de overtredingen. ,,Voetbal is geven en nemen.''

Volgens Vreven attenderen de trainers van de tegenpartij hun spelers op zijn vermeende hardheid. ,,Als ik vijftig duels uitvecht, wil ik ze alle vijftig winnen. Ik ben geen watje en houd van een stevig duel.'' Vreven vindt dat er in Nederland veel te snel wordt afgefloten. Hij was daarom tevreden over de lankmoedige arbitrage van Bossen, die hem niet eens een gele kaart gaf.

Kenmerkend voor de collectieve geest bij FC Utrecht is de positieve houding van de voormalige aanvoerder Van der Gaag. Hij werd na de winterstop naar de reservebank verwezen. Hij mocht in zeven duels zes keer invallen. Gisteren stond hij nauwelijks in het veld, of hij zorgde met een krachtige kopstoot voor de 2-0 tussenstand. In blessuretijd stelde hij Tanghe met een slimme steekpass in staat voor de 3-0 eindstand te zorgen.

Van der Gaag schikt zich schoorvoetend in zijn reserverol. ,,Zo lang je wint, is het makkelijk te accepteren. Als we met twee andere verdedigers `Europa halen' en straks in de rondvaartboot door de grachten varen, ben ik net zo blij als iedereen. De stad ontploft, als we het redden.''

Tegen Roda JC speelde FC Utrecht een matige wedstrijd, maar de zege op de nummer drie van de ranglijst was verdiend. De Angstgegner uit Kerkrade had de laatste zeven onderlinge duels gewonnen. Roda JC was al twaalf wedstrijden ongeslagen gebleven. ,,Statistieken tellen niet in het voetbal'', sprak Adelaar vol bravoure.

De winnende trainer gaf toe dat zijn elftal niet alleen een dappere maar ook een gelukkige wedstrijd had gespeeld. Nadat Kuyt aan het eind van de eerste helft met een frommeldoelpunt voor 1-0 had gezorgd, werd een kopbal van Nygaard in het begin van de tweede helft ten onrechte niet tot treffer gepromoveerd. De bal stuiterde via de onderkant van de lat over de doellijn. ,,Reden temeer om electronische waarneming in te voeren'', meende arbiter Bossen.

    • Jaap Bloembergen