Numico wil wel worden overgenomen

Het voedingsbedrijf Numico, dat een sterke verdedingswal heeft tegen vijandige overnames, is bereid zijn zelfstandigheid op te geven. Na uitlatingen van Numico hierover schoot de beurskoers vanmorgen omhoog.

,,Je kunt in tijden dat er zoveel wordt gediscussieerd over corporate governance niet koste wat kost blijven vasthouden aan de eigen zelfstandigheid'', zei de woordvoerster van Numico vanmorgen. De laatste jaren staan bedrijven in toenemende mate onder druk om met name aandeelhouders meer invloed te geven op het ondernemingsbestuur. Numico behoort met enkele andere voedingsconcerns tot de best beschermde bedrijven in Nederland, maar recentelijk heeft bestuursvoorzitter H. van der Wielen al aangeven de beschermingsconstructies te zullen inperken.

Numico gaat nu nog een stapje verder. In een interview met Het Financieele Dagblad (FD) zegt van der Wielen vandaag bereid te zijn Numico te laten overnemen in ruil voor bijvoorbeeld een positie als `centre of excellence' binnen een groter concern. ,,Begrijp me goed. Ik zet de deur niet open. Ik haal het slot van de deur'', zegt hij in het FD. De woordvoerster licht toe: ,,Het is niet zo dat de deur wagenwijd opengaat, maar Van der Wielen filosofeert over de vraag `hoe zou je het voor je zien, als je werd overgenomen?''

Het is de vraag wie Numico zou willen overnemen. Genoemd worden dikwijls de voedingsconcerns Nestlé en Unilever of een farmacieconcern als Novartis. Analist D. Kerstens van de zakenbank Kempen & Co: ,,Nestlé zou samen met Numico veel te groot worden in babyvoeding in Europa. De strategie van Unilever – met de focus op 400 merken – is vooral gericht op het brengen van nieuw leven in bestaande producten, zoals de cholesterolverlagende margarine. De voedingstak van Novartis niet heel succesvol en gaat die activiteit eerder verkopen dan versterken. Numico is inmiddels ook zo groot geworden dat het bedrijf eerder zelf gaat overnemen dan overgenomen wordt.''

Op de Amsterdamse effectenbeurs, die als geheel lager stond, ging de koers van Numico vanmorgen niettemin 2 procent omhoog naar 45,01 euro. De koers van Numico is het afgelopen halfjaar met zo'n 30 procent gedaald, zodat voor het bedrijf nu 15 keer de winst wordt betaald. Dat is normaal voor een voedingsbedrijf, maar te laag volgens Van der Wielen die in het FD gewaagt van een `hondenfooi'. Volgens hem moet Numico als 's werelds grootste fabrikant van voedingssupplementen zoals vitaminepillen worden vergeleken met farmaciebedrijven die veel hoger worden gewaardeerd.