Nederlaag voor politieke tak van ETA

De gematigd nationalistische partij PNV heeft bij de gisteren gehouden verkiezingen in Spaans Baskenland een grote overwinning behaald. De aanhang van de radicaal-nationalistische politieke tak van terreurorganisatie ETA werd gehalveerd.

De eerste analyses spreken van een duidelijke electorale afstraffing van het terreurgeweld van de ETA. De beweging bracht vrijdagnacht in Madrid nog een zware autobom tot ontploffing, waarbij veertien mensen gewond raakten.

Noch de gematigde nationalisten van de PNV, noch het niet-nationalistische blok van de socialistische partij en de conservatieve volkspartij (Partido Popular) haalde een meerderheid in het 75 zetels tellende regioparlement. PNV-lijsttrekker Ibarretxe zei tijdens de campagne niet te willen regeren met steun van de radicale nationalisten. Verwacht wordt dat de PNV toenadering zal zoeken tot de socialisten.

De recordopkomst (80 procent van de 1,8 miljoen kiezers) resulteerde tegen de verwachting in niet in meer zetels voor de niet-nationalistische partijen. De socialistische partij verloor een zetel (nu 13), de conservatieve volkspartij won er een (nu 19). De PNV, die voor de verkiezingen al de grootste partij in Baskenland was, won vrijwel alle stemmen die verloren werden door de radicaal-nationalistische partij Euskal Herritarrok, waarin zich de ETA-aanhang heeft verzameld. De radicalen verloren 7 van hun 14 zetels.

De PNV haalde 33 zetels, een winst van 6 zetels. Lijsttrekker Juan José Ibarretxe van de PNV, in de vorige regeerperiode de president van Baskenland, kondigde aan dat hij met alle partijen wil overleggen. PNV-leider en sterke man binnen de partij, Xabier Arzalluz, sprak na de ongekend harde verkiezingscampagne van de afgelopen weken eveneens verzoenende woorden.

De lijsttrekker van de conservatieven, Jaime Mayor Oreja, reageerde teleurgesteld op de kleine winst van zijn partij. De partij van de Spaanse premier José María Aznar had gehoopt de PNV een stevige nederlaag toe te brengen.

De verwachte afstraffing van de PNV voor haar samenwerking met de ETA-aanhang bleef evenwel uit. De Baskisch-nationalistische partij besloot drie jaar geleden samen met de radicaal-nationalistische aanhang op te trekken. Daarbij werd besloten gezamenlijk te streven naar de oprichting van Groot-Baskenland. De samenwerking werd anderhalf jaar geleden opgeschort, nadat de ETA zijn moordaanslagen eind 1999 hervatte. De PNV hield in haar verkiezingsprogramma vast aan afscheiding van Spaans Baskenland, maar zwakte deze boodschap tijdens de campagne enigszins af.

HOOFDARTIKEL: pagina 7