Maandag weer naar zangles

Zaterdagnacht feestten na het Eurovisie Songfestival twee delegaties door totdat het allang licht was geworden. De winnaars, Estland, en de aanhang van deelneemster voor Nederland, Michelle, die achttiende werd en daarmee voor ons land de kans verspeelde volgend jaar opnieuw deel te nemen.

Wie de twee gezelschappen had aanschouwd, had niet kunnen zeggen wie de zege had behaald. ,,Eigenlijk zijn we heel blij dat het voorbij is'', zei componist Dirk-Jan Vermeij van het Nederlandse liedje grijnzend in de bar van het hotel waar zijn delegatie was gehuisvest.

Wel was hij ,,geschrokken'' van de lage positie. ,,Maar misschien is het voor Michelle zelfs beter zo. In zo'n glitter en glamour festijn past ze eigenlijk helemaal niet. Ze heeft wel eens gezegd: waarom moet ik hier nou aan meedoen?'' Michelle was niet teleurgesteld. ,,Ik heb gedaan wat ik kon.'' De conservatoriumstudente ziet zelfs een positief aspect aan de achttiende plaats: ,,Nu kan ik maandag gewoon weer lekker naar zangles.''

Dave Benton en Tanel Padar, die Estland vertegenwoordigden, waren vorige week geen moment als serieuze kanshebbers herkend. Ze behaalden 198 punten en lieten favoriet Denemarken met 21 punten achter zich.

Benton, Arubaan met Nederlands paspoort, denkt dat hij gewonnen heeft, ,,omdat wij een fantastische show hadden'', zo zegt hij in een interview op de website van NRC Handelsblad. ,,Het ging om het ritme.''

,,De vraag is of Estland in staat is het festival volgend jaar te organiseren'', somberde NOS-directeur en tevens lid van het organiserende comité van de European Broadcasting Union, Ruurd Bierman na afloop. ,,Het land verkeert financieel in deplorabele staat, terwijl het wel de helft van het totale budget (14 tot 17 miljoen, red.) moet opbrengen. Er zal verder een hoop `ingereden' moeten worden: personeel, know how, camera's, crews. Een grote voetbalwedstrijd levert daar al veel problemen op.''

Voor de NOS is het een grote teleurstelling dat het festival volgend jaar moet worden uitgezonden zonder Nederlandse kandidaat. Dat scheelt kijkcijfers. ,,Het festival was net weer opgestuwd in de vaart der volkeren in Nederland. De vraag is of dat in 2003 nog steeds zo is,'' zei hoofd actuele programma's van de NOS, Lars Andersson.

Joop Daalmeijer, netcoördinator van Nederland 2 is naast het festival bovendien de goedbekeken nationale voorronde kwijt. Een alternatief? ,,Je zou Paul de Leeuw een paar weken van tevoren de deelnemers kunnen laten doornemen. Er een mooie campshow van maken. Dan hebben we voor weinig geld een goedbekeken programma.''

En het festival zelf? ,,We zenden het gewoon uit. Maar misschien moeten we het stemmiger brengen.'' Lachend: ,,Dan laten we het inleiden door Andries Knevel.''

    • Lukas Keijser
    • Japke-d. Bouma