LSVb start service voor `RSI-student'

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) overweegt om in samenwerking met het bureau beroepsziekten van de FNV studenten met RSI te steunen bij het indienen van een schadeclaim bij hun hogeschool of universiteit. De LSVb heeft vandaag een telefoonlijn geopend voor studenten met RSI-klachten. Tot nu toe heeft de studentenbond vier mensen met ernstige klachten naar de FNV doorverwezen.

Sinds 1998 is het onderwijsinstellingen volgens de Arbo-wet verplicht studenten dezelfde arbeidsomstandigheden te bieden als werknemers in het bedrijfsleven. Volgens Jorrit Jansen van het bureau beroepsziekten van de FNV hebben studenten die door RSI hebben moeten stoppen met hun opleiding of na hun studie niet aan het werk kunnen, een reële kans op schadevergoeding. Wel kan het nog enkele jaren duren voordat de claims worden toegewezen.

Joeri Gispen, sinds 1999 student bedrijfseconomie aan de Groningse Hanzehogeschool, had aan het begin van dit schooljaar zo'n last van RSI dat hij ,,niet eens meer een biertje kon optillen.'' ,,Doordat de werkplekken op school volkomen onder de maat zijn, kreeg ik last van verschrikkelijke pijnen in mijn nek, schouders en vingers. Daar is naar mijn mening de Hanzehogeschool voor verantwoordelijk. Maar ik kon bij de leiding nog niet eens een normale bureaustoel regelen.'' Gispen heeft de FNV om advies gevraagd, maar besloten om nog geen claim in te dienen. ,,Ik ben nog van de opleiding afhankelijk.'' Voorzitter Henk Pijlman van het College van Bestuur kent de specifieke klachten van de student niet. Volgens hem is de Arbo-dienst bezig alle werkplekken op de school te evalueren.

De FNV heeft ongeveer honderd RSI-zaken in behandeling, voornamelijk van werknemers. In enkele daarvan is al een claim ingediend. De juridische afdeling van de bond is met de verzekeraar van die bedrijven in overleg over een schikking. De kans dat er snel duidelijkheid komt is volgens Jansen klein. ,,Onlangs is door het kantongerecht in Middelburg voor het eerst een schadeclaim, die buiten ons om speelde, toegewezen. Maar de verzekeraar is in beroep gegaan, dus ook daar is het afwachten.''