Israël doodt 5 Palestijnse politiemannen

Het geweld in het Israëlisch-Palestijnse conflict blijft escaleren. Vanochtend schoten Israëlische militairen vijf Palestijnse politiemannen op de Westelijke Jordaanoever dood, en namen zij in de Gazastrook met raketten Palestijnse doelen onder vuur.

Guerrillastrijders van de Libanese fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah vuurden tegelijkertijd antitankraketten af op een Israëlische legerpost in het omstreden Shebaagebied aan de Libanese grens. Het Israëlische leger nam in antwoord daarop doelen in Zuid-Libanon onder vuur.

Verwacht wordt dat de hoge spanning in het gebied nog zal stijgen ter gelegenheid van de herdenking, morgen, van wat de Palestijnen Al-Nakba noemen, de catastrofe van hun vlucht dan wel verdrijving uit hun woonplaatsen in 1948 tijdens de eerste Arabisch-Israëlische oorlog.

De vijf Palestijnse politiemannen, tussen de 17 en 29 jaar oud, die vanochtend werden gedood, bemanden een kleine post bij de Palestijnse stad Ramallah. Volgens een Israëlische legerwoordvoerster zagen militairen ,,tijdens operationele activiteit'' ten westen van Ramallah ,,verdachte figuren die waren waar ze niet hoorden te zijn'', en openden het vuur. ,,Dat waren zij waarschijnlijk'', zei ze. De gouverneur van Ramallah beschuldigde het leger er van de mannen te hebben gedood als onderdeel van Israëls politiek om Palestijnse activisten te vermoorden.

Elders op de Westelijke Jordaanoever, in Shuwakeh bij Tulkarem, verwoestte het Israëlische leger tijdens een korte inval in Palestijns gebied een Palestijns politiebureau en verscheidene andere gebouwen. Volgens het leger hadden Palestijnse politiemannen vanuit de gebouwen op Israëlische militairen en burgers geschoten. Palestijnse woordvoerders spraken van ,,onaanvaardbaar machtsvertoon''.

In de Gazastrook werden vanochtend tien Palestijnse veiligheidsinstallaties met raketten onder vuur genomen vanuit Israëlische helikopters en oorlogsschepen voor de kust. Onder de doelen waren een installatie van Yasser Arafats lijfwacht Eenheid 17, een gebouw van de Palestijnse politie en kantoren van Arafats organisatie Al-Fatah. Pantservoertuigen, waarvan er tien werden vernietigd, vormden kennelijk het belangrijkste doelwit.

Het Israëlische leger meldde dat de aanvallen het antwoord vormden op ,,voortdurende Palestijnse terreur en de gewelddadige escalatie in de afgelopen dagen''.