Internationaal

LONDEN

De belangrijkste Europese beurzen leverden vanochtend in. Dit in reactie op tegenvallende resultaten die vrijdag behaald werd aan de beurzen in New York. ,,Er is een gebrek aan positivisme. De stemming is wat mat. Niemand lijkt vandaag echt zin in hogere marktprijzen te hebben'', vatte een Britse investment manager de sentimenten op de beurs samen.

In Londen waren vooral de banken zwak. Het fonds Abbey National was vanochtend stabieler dan voor het weekend. Die heftige koersdaling van vrijdag werd ingezet door berichten dat de bank Barclays een vriendelijke overname op Abbey National wilde doen. De FTSE-index daalde met 1,5 procent naar 5.810 punten.

FRANKFURT

De Duitse beursgraadmeter DAX verloor vanochtend vroeg veertig punten. Chipmaker Infineon leverde een flink aandeel aan dat verlies met een koersdaling van 1 procent, die ingegeven werd door de vrees van beleggers voor een te groot aanbod van Infineon-aandelen op de markt. Bestuursvoorzitter van Infineon Schumacher vertelde de Britse pers vanochtend dat hij wilde dat voormalig moederbedrijf Siemens haar aandeel in Infineon van 56 naar 10 à 15 procent zou terugbrengen. Het aandeel Siemens daalde met 0,5 procent naar 84,10 euro. De DAX stond rond het middaguur met een verlies van 1,5 procent op 6.046 punten.

PARIJS

In Parijs daalde beursgraadmeter CAC, net als op de andere grote Europese beurzen, vanochtend licht. De Franse verzekeraar Axa, tevens 's werelds grootste in zijn soort, ging tegen die beweging van koersverliezen in en boekte een winst van 4,3 procent. Alcatel, de vier na grootste Europese producent van telefoononderdelen, ging 2,4 procent onderuit naar 36,93 euro.

Eigenaar van Frankrijks grootste radiostations, NRJ, daalde met 3,42 euro naar 23,63 euro. De CAC-index verloor 1,7 procent op 5.474 euro.

TOKIO

De aandelenkoersen op de effectenbeurzen in Tokio daalden vanochtend met 1,2 procent naar 13.873 punten. Het verlies werd ingezet door producenten van exportproducten, voornamelijk high-tech-gebruiksgoederen van concerns als DoCoMo en Sony.

De verliezen in Tokio waren een reactie op de koersdalingen die Dow-Jonesindex en technologiebeurs Nasdaq vrijdag hadden ingezet. Er waren toen meevallende macro-economische cijfers gepubliceerd, die de kans op een renteverlaging in de Verenigde Staten verkleinen. Voor Azië kan een renteverlaging direct gevolg hebben: als de Amerikaanse rente niet wordt verlaagd, gaat dat in de V.S. ten koste van de vraag naar Japanse exportproducten.