HET ZONNETJE IN HUIS

,,Eigenlijk zou ik voor mijn rol in Het zonnetje in huis de Nobelprijs voor de vrede moeten krijgen', zegt Johnny Kraaykamp jr. Al acht jaar lang speelt hij in de RTL-comedyserie de rol van de goedmoedige Erik Bovenkerk. De serie draait om de voortdurende oorlog tussen zijn vrouw Kat (Martine Bijl) en zijn vader Piet (John Kraaykamp sr.) die als een lastige koning Lear bij het echtpaar inwoont. Erik moet bemiddelen, en dient zodoende geregeld als pispaal.

Op 31 mei wordt de laatste aflevering van dit seizoen uitgezonden. Dat is tevens de honderdste aflevering, waarmee de comedyserie één van de langstlopende van dit moment is. De meeste series beginnen na enkele jaren slijtageplekken te vertonen, maar Het zonnetje beleeft, volgens de betrokkenen, juist zijn beste seizoen. Ook de kijkcijfers zijn gestegen.

Kraaykamp jr.: ,,Mijn vader noemt me in de serie een lafaard, maar ik ben meer een optimistische bemiddelaar, iemand die in het overlegmodel blijft geloven terwijl de loopgraven om hem heen worden gegraven. De serie speelt zich af in een soort Amsterdam-Zuid, waar de dictatuur van de alimentatiewolven heerst. Wij vormen een burgerlijk echtpaar dat modern probeert te doen. Vroeger was het een VARA-serie en waren wij `gewone' mensen. Aan die tijd herinnert nog de bruine tafel in de huiskamer.'

Het zonnetje is gebaseerd op de Britse serie Tom, Dick and Harriet van de bekende comedyschrijvers Cook en Mortimer (Man over de vloer, George en Mildred), die in Engeland al na één seizoen stopte. De Nederlandse versie lijkt in weinig meer op het Britse origineel. Kraaykamp jr: ,,De Britse serie ging over een man die onder het juk van een bazige vrouw had gezeten. Hij stond lachend aan haar graf.

,,Toen ze dood was, ging hij zich als een beest gedragen. Die Engelse vader was echt een nare man. Mijn vader houdt er niet zo van om zo'n bullebak te spelen. Bovendien is een echte kankerpit te saai om een comedyserie voor een breed publiek op te bouwen. Mijn vader speelt meer een kinderlijke deugniet. Kat en hij liggen elkaar niet.'