Gids voor het heelal

`So long and thanks for all the fish' schreven fans dit weekend op de website van de Britse schrijver Douglas Adams, verwijzend naar een één van zijn boeken. Adams overleed vrijdagochtend op 49-jarige leeftijd in Santa Barbara, Californië aan een hartaanval.

In 1979 verscheen zijn absurdistische science-fictionparodie The Hitch Hiker's Guide to the Galaxy, waarin hoofdpersoon Arthur Dent op de eerste pagina `rond lunchtijd' ontdekt dat de aarde vernietigd moet worden omdat die plaats moet maken voor een intergalactische snelweg. Hij ontsnapt aan de ondergang door in een passerend ruimteschip te stappen en gaat op zoek naar de belangrijkste vraag in `het leven, het universum en de rest'. Het antwoord wordt al snel gevonden – `42'– maar niemand blijkt te weten welke vraag daarbij hoort. Douglas Adams schreef daarover na The Guide nog vier boeken: The Restaurant at the End of the Universe (1982), Life the Universe and Everything (1982), So long and Thanks for all the Fish (1984) en Mostly Harmless (1992).

Van The Guide, dat oorspronkelijk in 1978 als hoorspel werd gepresenteerd, werden wereldwijd 14 miljoen exemplaren verkocht. Het boek verwierf in korte tijd een cultstatus, waarna de BBC er een televisieserie van maakte. Adams werd in 1952 geboren in Cambridge in Groot-Brittannië. Voordat hij The Guide schreef, werkte Adams als schrijver en producent voor radio en televisie.

Adams was de laatste jaren bezig met een verfilming van het boek en sinds april 1999 met de H2G2 website, die inmiddels is geadopteerd door de BBC. De website moet een encyclopedie worden met de antwoorden op alle vragen in het universum, geschreven door iedereen die denkt een antwoord te hebben.

Het idee voor The Guide kreeg Adams naar eigen zeggen in 1971 toen hij tijdens een studiereis dronken in een Oostenrijks weiland lag. ,,Ik bedacht dat iemand ooit een `hitchhiker's guide to the galaxy' zou moeten schrijven maar ik had er geen idee van dat ik dat jaren later zou blijken te zijn''. Op de H2G2-website werd een afscheid in stijl geschreven: ,,Laten we hopen dat je niet enkele mijlen boven het oppervlak van een oude planeet als een vaas met bloemen reïncarneert.''