Gemser van ijs naar water

Oud-schaatscoach Henk Gemser wordt technisch directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond (KNWV). Enkele maanden geleden werd Gemser al voor deze functie benaderd door het KNWV. In het weekeinde hakte hij de knoop door en ging hij in op het aanbod van het watersportverbond. Vorig jaar zei Gemser de schaatssport vaarwel na decennia actief te zijn geweest als coach. De afgelopen winter becommentarieerde hij voor de NOS de belangrijkste schaatswedstrijden. Zijn overstap naar de zeilsport is niet zo vreemd, aangezien Gemser een groot liefhebber van het zeilen is. Hij bezit een zeewaardig zeiljacht van elf meter, Stampede.

Waarom bent u met het KNWV in zee gegaan?

Henk Gemser: ,,Deze functie geeft mij de gelegenheid met collega-coaches om te gaan. De omgang met coaches en zeilliefhebbers is mijn grootste genoegen. Ik zal me overigens niet bemoeien met de technische en inhoudelijke aspecten van het zeilen. De zeilcoaches op topniveau hebben daar veel meer verstand van. Ik beschouw mezelf als amateurzeiler. Wat dat betreft ken ik m'n plek.''

Waar gaat u zich mee bezighouden?

,,Vooral met het beleid rond topsportactiviteiten van coaches en zeilers. Je moet daarbij denken aan facilitaire zaken. Verder ga ik werken aan de rechtspositie van zeilers en coaches. Eerst ga ik die inventariseren, vervolgens wordt bekeken hoe daarin verbeteringen kunnen worden aangebracht.''

Heeft u definitief afscheid genomen van de schaatssport?

,,Zeg nooit nooit. Ik heb met het zeilverbond afgesproken het eerste jaar te gebruiken als oriëntatieperiode, daarna gaan we weer om de tafel zitten. Als het wederzijds bevalt, teken ik misschien voor vier seizoenen. Zolang ik actief ben in deze functie bij het KNWV, is het onmogelijk me met schaatsen bezig te houden. Als de NOS mij opnieuw vraagt als schaatscommentator, denk ik wel dat ik dat doe. Dat kost me relatief weinig tijd en bovendien is het mooi een evenement als de Winterspelen (volgend jaar in Salt Lake City, red.) vanaf de zijkant mee te maken.''