Financiële zorgen plagen topvolleybal

Na het afhaken van hoofdsponsor SNS Bank zit de Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) krap bij kas. Rond de twee World- Leaguewedstrijden Nederland-Brazilië in Groningen werd afgelopen weekeinde geklaagd over achterstallige betalingen.

Guido Görtzen blijkt niet als enige geld tegoed te hebben van TVN, de stichting waaronder de nationale mannen- en vrouwenteams ressorteren. Ex-bondscoach Toon Gerbrands, ex-speler Peter Blangé en de nieuwe aanvoerder Reinder Nummerdor hebben evenmin alle bedragen gekregen waarop ze recht hebben.

Waar Görtzen en Gerbrands boos zijn, slaan Blangé en Nummerdor een milde toon aan. Het verschil in gemoedstoestand verhult echter niet dat TVN er financieel beroerd voorstaat. Het vertrek van hoofdsponsor SNS Bank heeft namelijk op jaarbasis een gat van ruim twee miljoen gulden in de begroting geslagen.

Dankzij bijdragen van kleinere contribuanten en NOC*NSF zijn voor dit jaar de programma's van het mannen- en vrouwenteam gegarandeerd, maar zonder nieuwe geldschieter zal er volgend jaar door TVN bezuinigd moeten worden. Buiten dat blijkt het nu al moeilijk om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

Görtzen was vorige week de eerste die zijn gal spuwde. In een interview met de GPD-bladen koppelde hij zijn ergernis over het uitblijven van geld aan het dreigement om `staken'. Zo lang hij een declaratie van enkele duizenden guldens niet krijgt uitgekeerd, zal Görtzen niet meer spelen in het Nederlands team, te beginnen komend weekeinde met de World-Leaguewedstrijden in Colorado tegen de Verenigde staten.

De woede van Görtzen betreft de declaratie van enkele eerste-klas-vliegtickets vanuit Japan, die TVN tegen de afspraken in niet wil betalen. Gisteren meldde de speler na afloop van de wedstrijd dat de financiële administrateur van TVN met zijn vrouw had gebeld met de mededeling dat het geld was overgemaakt. Als zijn bankafschrift het gedeclareerde bedrag vermeldt, stapt Görtzen woensdag in het vliegtuig naar Amerika. Zo niet, dan blijft hij thuis.

Met die laatste optie moet Görtzen terdege rekening houden, want TVN-directeur Jan Tilmans verklaarde gisteren dat een som was overgemaakt, minus de extra kosten voor de vliegtickets. Tilmans liet doorschemeren niet te willen zwichten voor Görtzens dreigementen. Uit principe niet, maar ook niet uit angst voor precedentwerking.

Overigens is Tilmans kwaad dat Görtzen in de publiciteit is getreden. Hij vindt dat de speler zijn mond voorbij heeft gepraat. ,,We hadden met hem afgesproken, dat we binnen tien dagen tot betaling zouden overgaan. En die termijn was nog niet verstreken.''

Gerbrands weigerde te zeggen hoeveel geld hij nog van TVN tegoed heeft, maar naar verluidt gaat het om ongeveer 20.000 gulden. De ex-bondscoach wilde wel kwijt dat hij TVN een dreigende brief heeft geschreven, waarin hij sommeert nog deze maand tot betaling over te gaan, omdat anders maatregelen volgen. Welke dat zijn, hield Gerbrands voor zich.

Blangé en Nummerdor moeten de World-Leaguepremies van vorig jaar nog ontvangen. De oud-international doet laconiek over zijn rol als schuldeiser. ,,Ik ken de penibele financiële situatie van TVN en verwacht dat het bedrag ooit gestort wordt. Ik heb geen zin om met een rel mogelijk de toekomst van het volleybal op het spel te zetten.''

Die intentie heeft Nummerdor evenmin. Maar omdat hij hecht aan een zorgvuldige afwikkeling van zaken, heeft de speler al enkele telefoontjes aan de kwestie besteed. Net als Görtzen heeft ook Nummerdor vrijdag van TVN vernomen dat het geld onderweg is. Nummerdor: ,,Ik drijf het conflict niet op de spits, omdat het Nederlands team voor mij een investering in mijn carrière is. Maar Görtzen begrijp ik goed. Hij loopt langer mee dan ik en heeft meer slechte ervaringen met TVN. Voor hem is de maat vol.''

Een nieuwe hoofdsponsor moet de financiële nood bij TVN lenigen. Maar de vraag is gerechtvaardigd of er wel een bedrijf wordt gevonden dat bereid is voor een periode van vier jaar op jaarbasis 2,5 miljoen gulden te doneren.

De advertentie in Adformatie, waarin een geldschieter werd gezocht, kwam naïef over. Grote sponsors werf je nu eenmaal via netwerken. En daarvoor heb je mensen met contacten nodig. Maar sinds Arnhemmer Paul Schaling geen directeur meer is, mist TVN de relaties op directieniveau.

Bovendien stapte TVN dit jaar in een markt waar de koek al op is. Een ieder die vertrouwd is met sponsorwerving, weet dat je voor het kalenderjaar toezeggingen van bedrijven moet hebben, omdat anders de reclamebudgetten al zijn verdeeld.

In een reactie wil TVN-directeur Jan Tilmans niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar hij onderstreept dat TVN aan zijn financiële verplichtingen zal voldoen, ook al duurt het wat langer dan gebruikelijk. Tilmans: ,,Het vertrek van een hoofdsponsor los je niet een-twee-drie op. Ik heb alleen gereageerd op uitlatingen van Görtzen, omdat hij tegen de afspraken in zijn beklag in de pers heeft gedaan. Op de kwestie met Gerbrands wil ik niet inhoudelijk ingaan. Maar ik ben op de hoogte ben van zijn brief.''

    • Henk Stouwdam