Feyenoord leeft op in een fascinerend topduel

Door een wonderbaarlijke 4-3 zege op aartsrivaal Ajax bezwoer Feyenoord gisteren in de broeierige Arena een langdurige crisis, terwijl de Rotterdammers hun lijdensweg juist hardnekkig leken te vervolgen. Maar in een klassieker met felle contrasten keerde de gekwelde Feyenoord-coach Bert van Marwijk bij een 2-1 achterstand bijtijds terug van een dwaalspoor door de ploeg zijn oude gezicht terug te geven. Met een vlijmscherp fileermes dansten de aanvallers van Feyenoord in het tweede bedrijf door de zwakke defensie van Ajax, dat zich na de mentale dreun van de eeuwige rivaal nog slechts kan richten op de derde plaats.

De logica was ver te zoeken in de fascinerende confrontatie tussen twee wankelmoedige teams. Nederig had Feyenoord-trainer Van Marwijk vorige week het vertrouwen gevraagd van zijn spelers na de zoveelste afgang tegen Fortuna Sittard. Ondanks de bijval voor zijn beleid moet Van Marwijk de moed in de schoenen zijn gezonken, want zijn behoudende tactiek met De Visser als extra middenvelder voor de gepasseerde linksbuiten Leonardo had fatale gevolgen kunnen hebben. Pas na de entree van de beledigde Braziliaanse artiest hervond Feyenoord na rust zijn vaste aanvalspatronen.

Zulke diepe wonden hadden de acht nederlagen na de winterstop blijkbaar geslagen dat Feyenoord-trainer Van Marwijk zich gedwongen zag Ajax vanuit de loopgraven te bestoken. Hoewel de Ierse spits Connolly al na zeven minuten door de Ajax-verdediging wandelde en 0-1 scoorde, had Feyenoord daarna geen antwoord op het soms verfijnde positiespel van Ajax. Coach Van Marwijk erkende schuldbewust dat zijn elftal in die fase werd ,,overlopen'' door de bewegelijke Ajax-aanvallers Ikedia en Van der Gun, die spits Arveladze binnen zes minuten twee keer op maat bedienden: 1-1 en 2-1. Fijntjes corrigeerde Ajax-trainer Adriaanse zijn collega met de conclusie dat zijn ploeg Feyenoord had ,,overspeeld''.

Terecht constateerde Adriaanse dat Feyenoord in zijn eigen onmacht zou zijn verdronken als Van der Gun vlak voor rust niet een ideale mogelijkheid op een 3-1 voorsprong onbenut had gelaten. Na zes weken blessureleed keerde Ajax-libero Chivu terug in de basis, al etaleerde de Roemeense international vooral een gebrek aan wedstrijdritme. Aangezien de coach het koppel Pasanen/Chivu in het hart van de defensie niet uit elkaar wenste te halen, was de Ghanees Yakubu in de eerste helft tegen Feyenoord de vrije man op de rechterflank.

De Ajax-coach zal ongetwijfeld spijt hebben gehad van zijn beslissing Pasanen en Chivu als koppel op te stellen. Hun falende communicatie, gevoed door de wanorde bij Ajax op het middenveld, leidde in de tweede helft tot een opzienbarend verval. Van Marwijk had bovendien een einde gemaakt aan de rushes van Yakubu door Leonardo aan hem te koppelen. De 18-jarige tovenaar zette prompt de toon voor de wederopstanding van Feyenoord door Ajax-doelman Grim in de 61ste minuut te passeren, toen Chivu en Pasanen apathisch toekeken bij een voorzet van Kalou.

Als een gokker die met één kwartje de jackpot incasseerde, behaalde Van Marwijk vervolgens het maximale rendement uit de noodgedwongen wissel voor de geblesseerde De Haan. Gyan nam zijn plaats in, waarna Emerton een linie opschoof. Onmiddellijk onderstreepte de Australiër dat hij op het middenveld het beste tot zijn recht komt door als een tank over zijn directe tegenstander Witschge te walsen. Adriaanse durfde het niet aan de populaire Ajacied te vervangen, maar zijn variant met Galasek als hangslot op de defensie sorteerde geen enkel effect.

Na een fraai driehoekje met Emerton en Kalou tikte Connolly in de 66ste minuut de 3-2 langs Grim, maar de Ajax-keeper voelde zich pas echt vernederd door een onvervalst staaltje pupillenvoetbal in de 73ste minuut. Als een bliksemschicht profiteerde Leonardo van balverlies bij Ajax op het middenveld, waarna Tomasson een vrij veld voor zich had. Met een uitnodigend handgebaar verzocht de Deen Leonardo en Emerton gezamenlijk op bezoek te gaan bij Grim, maar Tomasson had geen assistentie nodig: 2-4. Met zijn derde doelpunt op aangeven van Galasek illustreerde Arveladze opnieuw hoe labiel ook Feyenoord was. Maar Ajax-coach Adriaanse claimde ten onrechte een gelijkspel. Daarvoor had Van Marwijk de door hem zelf veroorzaakte brand te snel laten blussen.

    • Robèrt Misset