Een week detailhandel: kopen en verkopen

De winkelketens met een plaatsje op de effectenbeurs eisen alle aandacht op.

Het gevecht tussen Laurus (Konmar) en Ahold (Albert Heijn) kan echt beginnen.

Morgenochtend begint het circus echt voor Laurus: de eerste Konmar-supermarkt nieuwe stijl wordt geopend in Almere-Stad. Detailhandelanaliste Petra Rinsma van SNS Securities verwacht dat beleggers zich in het begin zullen verheugen in de nieuwe koers van Laurus, maar ,,dat moest ook wel. De koers van het concern was te lang onduidelijk''.

Rinsma verwacht echter niet dat de aandelenkoers van Laurus lang een stijgende lijn zal blijven vertonen. De nieuwigheid van de ruimer opgezette winkels zal er volgens haar snel vanaf zijn. Bovendien beschikt Laurus nog niet over een distributiesysteem dat net zo ontwikkeld is als dat van concurrent Albert Heijn.

Die supermarktketen, onderdeel van Ahold, levert samen met onder meer de deelnemingen in de winkelketen van Schuitema, maar 17 procent van de omzet van Ahold. Rinsma verwacht daarom niet dat beleggers die hun investeringen van Ahold naar Laurus verplaatsen grote invloed op de koers hebben. Ahold, dat morgen de omzetcijfers over het eerste kwartaal presenteert, laat een omzetstijging van 11 miljard euro (eerste kwartaal vorig jaar) naar 18,6 miljard euro (eerste kwartaal 2001) zien, zo denkt Rinsma. De stijging wordt grotendeels veroorzaakt door resultaten uit overnames.

Woensdag komt Free Record Shop met halfjaarcijfers. Het media-detailhandelsconcern had al een winstwaarschwuing afgegeven, maar Rinsma denkt dat het kwaad daarmee niet uitgebannen is. Vooral de afnemende verkopen, die veroorzaakt worden door recordable CD's en de concurrentie van mobiele telefoons, doen de Free Record Shop de komende jaren volgens haar weinig goed. Ook de op expansie beluste concurrent MediaMarkt kan de brancheverhoudingen verstoren.

Woensdag houdt Vendex KBB de jaarvergadering. Weinig vuurwerk, denkt Rinsma. Pas in het tweede halfjaar behaalt het concern het grootste deel (70 procent) van zijn omzet.