DESTINY'S CHILD

Met de tweede cd The riting's On The Wall brak R&B-meidengroep Destiny's Child goed door. Niet alleen leverde die plaat een fikse handvol hits op, de groep ontmoette ook opmerkelijk veel respect uit `serieuze' kringen. Ook al staat haar managende vader Matthew steeds zichtbaar op de achtergrond, op Survivor houdt leadzangeres Beyoncé Knowles de touwtjes strak in handen. Zowel in de compositie als in de productie heeft ze een voor dit genre ongebruikelijk grote rol. Dat levert opnieuw pittige R&B op, vol springerige ritmes en assertieve zang, volgens het aanstekelijke stramien van de hits Indepedent Women Part 1 en Survivor, die aan het album voorafgingen.

Beyoncé kan niet alleen schrijven, ze heeft ook een sterke en expressieve stem, die in de harmoniepartijen van haar nichtje Kelly Rowland en het nieuwe lid Michelle Williams een waardevolle bedding vindt. Toch overtuigt de plaat niet voor de volle 71 minuten. Met name de ballads, die in de tweede helft domineren, zijn veel te glad en anoniem. Op zulke momenten worden node de hippe beats gemist van Kevin `She'kspere' Briggs, die The Writing's On The Wall ook als `executive producer' in de verf zette.

Maar binnen het huidige R&B-aanbod springt Destiny's Child er nog altijd uit. Ook tekstueel, want Beyoncé bezingt de leefwereld van jonge, naar onafhankelijkheid en respect strevende vrouwen met een scherpe blik. Ze richt zich opmerkelijk vaak tegen sexegenoten, zoals in Nasty Girl, een schaars gekleed type met een `cleavage from here to Mexico'. Haar aanporing `Put your clothes on won't ya', klinkt echter wat hypocriet, gezien het kleedgedrag van de groep in de video's.

Destiny's Child: Survivor (Columbia 501783-3). Distr. Sony

    • Jacob Haagsma