Derde wereldtitel op rij Tsjechische ijshockeyers

De Tsjechische ijshockeyers hebben voor de derde achtereenvolgende keer de wereldtitel voor A-landen veroverd. In Hannover was de ploeg gisteren met 3-2 te sterk voor Finland. In de strijd om de bronzen medaille won Zweden met dezelfde cijfers van de Verenigde Staten.

De hegemonie van Tsjechië is niet uniek. In de periode 1978-'83 won de ploeg van de Sovjet-Unie vijf wereldtitels op rij. Hoewel de Tsjechen als favoriet aan de finale begonnen, zag het er na twee periodes somber uit voor de olympisch kampioen. Finland, voor het laatst kampioen in 1995, nam een voorsprong van 2-0, door toedoen van Juha Lind van de Montreal Canadiens en Juha Ylönen van de Phoenix Coyotes.

Pas in de derde en laatste periode trok Tsjechië de stand gelijk door treffers van Martin Prochazka en Jiri Dopita. Daarmee dwong de ploeg een verlenging af, waarin David Moravec ten overstaan van 10.513 toeschouwers in de uitverkochte Preussag-Arena na tien minuten de golden goal maakte. Moravec werd na afloop uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het toernooi.

Zweden herstelde zich met de derde plaats van de teleurstellende zevende plaats van vorig jaar, het slechtste resultaat sinds 1937. Het afgelopen decennium werden de Scandinaviërs driemaal wereldkampioen. Speciaal voor dit toernooi lieten de Zweden hun sterspeler Sundin overkomen vanuit Canada, waar hij met de Toronto Maple Leafs moest spelen in de Noord-Amerikaanse profcompetitie. Voor de Amerikanen betekende de vierde plaats de beste prestatie sinds het behalen van het brons op het WK in 1996.

Nederland is volgend jaar gastheer van het WK ijshockey in divisie I (groep A). De internationale ijshockeyfederatie (IIHF) wees het evenement zaterdag toe. Nederland was een van de vijf landen die zich kandidaat hadden gesteld. Wit-Rusland, Frankrijk, Kazachstan en Kroatië werden gepasseerd. Alleen Noord-Korea had zich niet aangemeld. Het WK in de B-groep van divisie I ging naar Hongarije. Daar komen naast het gastland Noorwegen, Groot-Brittannië, Denemarken, China en Roemenië in actie.

Overeenstemming bereikte de IIHF verder met de Noord-Amerikaanse profliga NHL over de dopingcontroles in de aanloop naar het olympisch toernooi, volgend jaar in Salt Lake City. De acht spelers die door de deelnemende landen in Salt Lake City reeds zijn aangewezen, kunnen vanaf 15 augustus gecontroleerd worden.