Bonden breiden protestacties in ziekenhuizen uit

De vakbonden breiden hun acties in de ziekenhuizen deze week verder uit. Vooral ziekenhuizen in het westen van het land zullen worden getroffen door werkonderbrekingen, zondagsdiensten en stakingen, zo hebben de bonden bekendgemaakt. Zij schatten dat alleen al in Noord- en Zuid-Holland deze week zeker duizend operaties moeten worden uitgesteld.

De vakbonden voeren actie voor een betere CAO. Vorige week liepen de onderhandelingen met de werkgevers vast. De bonden eisen voor dit jaar een loonsverhoging met 4 procent plus een verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent. De ziekenhuizen boden 9 procent voor een tweejarige CAO: 5 procent meer loon dit jaar en 4 procent in 2002. Voor de bonden is dat volstrekt onvoldoende. Het conflict tussen de bonden en de ziekenhuizen gaat volgens de werkgevers over een verschil van nog geen 700 gulden. Het gemiddelde brutoloon zou volgens het bod van de werkgevers stijgen naar 69.092 gulden; als de eisen van de bonden worden gehonoreerd, gaat het omhoog naar 69.763 gulden.

Volgens de werkgevers lopen de lonen in de ziekenhuizen niet uit de pas met die in het bedrijfsleven. Zeker niet na de invoering, vorig jaar, van nieuwe functieschalen. Die voorzagen toen voor een `gewone' verpleegkundige in een maximum salaris van 72.762 gulden. Voor gespecialiseerde verpleegkundigen gold een maximum, afhankelijk van de specialisatie, van 82.200 dan wel 89.897 gulden. Die maxima zouden volgend jaar bij het loonbod van de werkgevers oplopen tot 79.310 respectievelijk 89.598 en 97.988 gulden. De werkgevers hebben daarnaast extra salaris geboden voor wie 38 of 40 uur per week wil werken, iets wat veel verpleegkundigen nu vaak ook al doen, maar onbetaald. Voor hen kan het bruto-inkomen dan oplopen tot maximaal 108.876 gulden.

Sinds 1990 zijn de lonen in de ziekenhuizen verhoudingsgewijs sterker gestegen dan die in de rest van de arbeidsmarkt. Daarenboven is in de ziekenhuizen in 1997 een werkweek van 36 uur ingevoerd. Mede daardoor nam het uurloon in die periode met ruim 50 procent toe, in de marktsector is die stijging 45 procent.