Berlusconi stevent af op overwinning

De parlementsverkiezingen in Italië zijn volgens voorlopige uitslagen gewonnen door mediamagnaat Silvio Berlusconi, de rijkste man van het land en leider van een centrumrechtse coalitie.

Berlusconi kan rekenen op een absolute zetelmeerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, zo wordt voorspeld. Om premier te worden moet hij ook een meerderheid in de Senaat hebben.

Berlusconi's coalitie staat in de Senaat op winst, maar rond het middaguur was er nog een grote marge van onzekerheid. Zonder meerderheid in de Senaat zou het voor Berlusconi moeilijk worden een kabinet te vormen, maar niet onmogelijk. Hij kan de steun vragen van de negen senatoren die voor het leven zijn benoemd, maar dat zou zijn armslag beperken.

Zowel Berlusconi als zijn tegenstander Francesco Rutelli, lijsttrekker voor de centrumlinkse regeringscoalitie, had zich aan begin van de middag onthouden van een reactie.

Peilingen bij de stembureaus hadden gisteravond laat een klinkende overwinning voorspeld voor Berlusconi, maar die ramingen werden in de loop van de nacht naar beneden bijgesteld.

Het tellen van de stemmen is vertraagd door het chaotische verloop van de verkiezingen op veel plaatsen. De stembureaus konden de drukte niet aan. Er is bijna overal doorgestemd tot ver na de officiële sluitingstijd van 10 uur 's avonds. De laatste stem is vannacht om vier uur uitgebracht in de Zuid-Italiaanse stad Reggio Calabria.

Dat lag niet aan de opkomst, die met 81,5 procent zelfs iets lager was dan in 1996, maar aan het feit dat in 1997 het aantal stembureaus met bijna eenderde is teruggebracht om geld te besparen.

Tegenstanders van Berlusconi hebben gezegd dat de democratie in gevaar komt als hij premier zou worden. Berlusconi heeft als eigenaar van de drie grote commerciële tv-zenders en de grootste uitgeverij een enorme mediamacht. Als premier zou hij ook de controle krijgen over de staatsomroep Rai.

Ook zijn veel vraagtekens gezet bij de bondgenoten van Berlusconi. Eén daarvan, de protestpartij Lega Nord, die ervan is beschuldigd xenofobie aan te wakkeren, heeft het bijzonder slecht gedaan. Driekwart van de zetels wordt verdeeld volgens een districtenstelsel, het resterende kwart volgens evenredige vertegenwoordiging. Voor dat laatste kwart geldt een kiesdrempel van vier procent. Waarschijnlijk heeft de Lega Nord die kiesdrempel niet gehaald en kan zij daarom geen aanspraak maken op extra zetels.

Berlusconi's tegenstander Rutelli behaalde een persoonlijk succes doordat zijn groepering binnen de centrumlinkse coalitie duidelijk steeg, naar een voorspelde 14,8 procent.

Voor de Linkse Democraten, de grootste coalitiepartij, werd gevoelig verlies voorspeld. Deze partij zou blijven steken op 16,5 procent, tegen 21,2 procent vijf jaar geleden.

ANALYSE pagina 5

HOOFDARTIKELpagina 7

    • Marc Leijendekker