Beleggers wachten op vergadering FED

De Amsterdamse effectenbeurs opende net als de andere Europese beurzen met een verlies. Dat was onder meer het gevolg van de koersdalingen die de Amerikaanse beursfondsen vrijdag doormaakten.

Bij de Amerikaanse belegger begint de vrees te groeien dat de Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, een `voorgenomen' renteverlaging in de ijskast heeft gezet nadat de omzet van de Amerikaanse detailhandel sterker is gegroeid dan verwacht. Analisten verwachten na vrijdag dat de Fed de rente toch zal verlagen.

Van rentevrees had het aandeel AFC Ajax geen last. De enige voetbalclub die in Nederland aan de beurs is genoteerd daalde met 15 procent nadat het gisteren met 3-4 verloor van Feyenoord. De Rotterdammers versloegen Ajax voor het eerst in 14 jaar, waardoor de lucratieve Champions League wellicht niet wordt gehaald. Rond het middaguur noteerde Ajax 6,50 euro, een daling van ruim 5 procent.

Voedingsmiddelenconcern Numico zwom met een koerswinst van bijna 2,8 procent op de Amsterdam effectenbeurs vanochtend tegen de stroom in. Bijna alle hoofdfondsen leden verlies met als koplopers KPN en ABN Amro die de koersen met respectievelijk 3,6 procent en 3,1 procent zagen dalen. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend met een verlies van 1,4 procent op 584,2 punten.

Beleggers reageerden enthousiast op het bericht in Het Financieele Dagblad van Numico dat het bedrijf openstaat om overgenomen te worden. Rond de middag stond de koers van het aandeel op 45,29 euro.

Aanvankelijk reageerde de markt ook positief op een bericht van KPN Qwest. Het bedrijf zei een contract ter waarde van 'meerdere miljoenen euro' te hebben afgesloten met de Amerikaanse internetprovider InPurple. Aan het eind van de ochtend had het aandeel KPN Qwest echter ruim anderhalf verloren bij een koers van 13,55 euro.

Telecombedrijf Versatel leverde 3 procent in. Het bedrijf legde vanochtend, samen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), een `goedkeuringsbeleid' voor de optieregelingen aan de aandeelhouders voor. Aandeelhouders moeten in de toekomst beslissen over de omvang en de voorwaarden van een optiebeloning.

Behalve Numico stonden van de hoofdfondsen alleen handelsbedrijf Buhrmann en handelshuis Hagemeyer in de zwarte cijfers. Buhrmann boekte een winst van 0,27 procent op 18,80 euro en Hagemeyer won 1,84 procent op 24,95 euro. Belangrijke dalers waren verzekeraar Aegon, dat bijna 2 procent verloor en Elsevier, ruim 3 procent.