Akkoord compensatie voor Concorderamp

Air France heeft een akkoord bereikt over een schadevergoeding voor nabestaanden van het ongeluk met de Concorde, die op 25 juli vorig jaar neerstortte op een vliegveld bij Parijs. Bij het ongeluk kwamen 113 mensen om het leven, van wie 97 Duitsers. De hoogte van de compensatie is niet bekend gemaakt, maar eerder circuleerde een bedrag van ruim 300 miljoen gulden. Het akkoord ontneemt nabestaanden de mogelijkheid om rechtszaken aan te spannen.

Volgens Gerhart Baum, een van de advocaten van de nabestaanden, zijn de familieleden van de slachtoffers en Air France het dit weekeinde eens geworden over de hoogte van het bedrag. Onderdeel van het akkoord is volgens Daum, ,,een compensatie voor emotionele schade''. De Duitse wet voorziet niet in de mogelijkheid om daarvoor schadevergoeding te krijgen.

Volgens Baum heeft de oorzaak van de ramp, hoewel het voor nabestaanden van belang is om precies te weten wat er is gebeurd, geen rol gespeeld in de onderhandelingen. Onderzoekers gaan er van uit dat een van de motoren vlam vatte nadat een stuk rubber van een van de banden in de motor terecht kwam. De band zou zijn gesprongen door een metalen strip die op de startbaan lag. De strip was verloren door een DC-10 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Continental Airlines, die kort voor de Concorde was opgestegen.

Bij de onderhandelingen waren behalve Air France ook diverse andere bedrijven betrokken die volgens Baum ,,iets met de oorzaak te maken kunnen hebben'', zoals Continental en bandenfabrikant Goodyear.