Weg managers

Er is iets aan de hand met managers. Stakende verpleegkundigen maken zich minder zorgen over hun loon dan over de bureaucratie in het ziekenhuis. Zelf komen ze handen te kort maar de afdeling administratie en management breidt uit. De staking is ook een protest van witjassen tegen colberts.

Wat doen die stuurders en managers? Uit een onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot en bedrijfsopleidingencentrum Voa-Access in 150 industriële bedrijven blijkt dat leidinggevenden niets hebben gedaan tegen het personeelstekort. Wel in de markt rondreizen en klagend doorcommuniceren over te weinig mensen, productiestatistieken bijhouden en meer overuren richting werknemer schuiven maar nooit kijken wat de mensen in het eigen bedrijf doen en hoe ze tijd kunnen besparen. Productieve vijftigplussers worden op een zijspoor gezet, zodat het menstekort groter wordt. Hoofdzakelijk het financiële plaatje en de waarde van het aandeel worden in de gaten gehouden, aldus Berenschot. Ook de eigen financiële status krijgt veel aandacht en tijd van managers, blijkt uit de doorstijgende inkomens. Philips-topman Boonstra had meer tijd voor beleggen dan menig hardwerkende uitvoerder. Dan volgt wel eens een afrekening.

    • Maarten Huygen