Webkidz

Nog steeds zijn er meer mannen online dan vrouwen. En dus stelt de NCRV zich als taak ,,meiden meer te betrekken bij internet''.

Dat klinkt erger dan de uitwerking van die taak uiteindelijk is geworden. De omroep bedacht een fantastisch en speels internetevenement voor meisjes van rond de twaalf jaar – de Miss Internet-verkiezing 2001 – en weet met een schitterende site, dagelijks rond de 2.000 bezoekers te trekken.

De Missen hoeven niet in badpak rond te paraderen, maar hebben van de NCRV hun eigen homepage gekregen. Onder begeleiding van de redactie van de omroep zetten ze deze vol met foto's en verhalen, waarop de bezoekers weer kunnen reageren.

Daarnaast maken de Missen tot en met begin juni een cybertour door het land, en in iedere provincie spelen ze een spel. Ook de bezoekers van de site kunnen namens een Miss een spel spelen, en zo punten voor hun favoriete kandidaat bij elkaar sprokkelen. De kandidaat met de meeste cyberpunten zal uiteindelijk worden uitgeroepen tot Miss Internet.

Helaas is de NCRV één ding echt vergeten. Ook jonge webgrrls moeten leren dat je niet zomaar ergens inlogt. Want wat gebeurt er met de verzamelde gegevens? Iedere fan die zich aanmeldt, moet vervolgens de e-mailadressen van twee vrienden opgeven. En wat doet de NCRV daarmee?

Dat heeft zender Fox Kids, die zich meer op jongens lijkt te richten, beter geregeld. Onder iedere pagina op deze website staan regels en voorwaarden. Die zijn dan ook echt nodig; wie zich aanmeldt op de Fox Kids-site kan automatisch Brix-punten sparen. Heb je er genoeg, dan kan je in de Brix Boetiek – zonder dat je er extra zakgeld aan hoeft te besteden – bijvoorbeeld een Polaroidcamera of Pokémon-videobanden kopen.

En het sparen gaat opmerkelijk snel: bij het inloggen krijg je al 200 Brix. En na vijf minuten surfen, zonder mee te doen aan een van de vele spelletjes, kan het aantal Brix al zijn opgelopen tot over de driehonderd. Gelukkig moet er wel toestemming aan ouders en voogden worden gevraagd wanneer een Brix-spaarder een cadeau thuisgestuurd wil krijgen.

www.missinternet.nl

www.foxkids.nl

    • Titia Ketelaar