Opinie

    • Youp van ’t Hek

Warm weer

Het is veel te lang koud geweest in ons land. De zon schijnt amper een uur of een groot aantal mensen krijgt last van een regelrechte zonnesteek en gaat hele rare dingen doen. Neem nou onze toekomstige koningin Máxima. Ze bezoekt samen met haar aanstaande de Keukenhof en hult zich tijdens het stralende weer in een bloedheet, alles verbergend Wehkampsetje, inclusief klapkuitaccentuerende steunkousen. In de krantenarchieven smeulen de heerlijkste foto's van deze prachtige Argentijnse, maar sinds zij officieel verloofd is met onze kroonprins, wordt zij bijgestaan door de kledingadviseur van de Evangelische Omroep. Ze doet met Marilène en Laurentien een wedstrijd wie er het tuttigst uitziet. Ze strijden om de prinses Mathildebokaal.

Maar er zijn meer zonnesteekslachtoffers. Wat te denken van Edgar Davids. Een bril zo groot, dat die eens per week schoongemaakt moet worden door een glazenwassersbedrijf en toch niet in staat de kleine lettertjes van de voedingssupplementen te lezen. Hetzelfde geldt voor Frank de Boer. Als het op geld aankomt is alles geregeld, staat zijn kop op een flippo dan heeft de chipsfabriek een zesnullige peperclaim aan zijn broek hangen, maar hij vergeet om te kijken wat voor smerigheid hij aan zijn dagelijkse portie Brinta toevoegt.

Maar het warme weer eist meer slachtoffers. Neem nou Wim Kok. In de tijd dat hij zijn handen vol heeft aan de MKZ, de ziekenhuisstakingen en andere niet rijdende treinen, trekt hij een uurtje uit voor Bram Peper, die het meest getroffen is door de zinderende zon. De inflatie stijgt, de halve veestapel is vermoord, het land wordt onder schot gehouden door Mink K., imams zijn bezig een soort Nederlandse Taliban op te richten (`Wilt u uw vrouw laten besnijden? Toets een een!'), het hele onderwijs ligt op zijn reet en de premier ontvangt een man in een pak dat betaald is door de gemeente Rotterdam. Daar heeft hij tijd voor. Je ziet Bram na zijn bezoek aan Wim aantekeningen maken. Wat hij opschrijft? Wassenaar-Den Haag vier kilometer. Heen en terug is acht kilometer X een guldenvijfentwintig = precies een tientje.

Neelie Cruise, de vrouw van Bram, zat bij Barend & Van Dorp te kakelen dat de Rotterdamse gemeentesecretaris verantwoordelijk was voor de declaratiechaos. `Maar wie is er verantwoordelijk voor de gemeentesecretaris?' vroeg Frits Barend niet. Vroeg Jan Mulder niet. Vroeg Henk van Dorp ook niet. Iets te lang in het zonnetje gehangen jongens? Veel vrienden zijn na de affaire weggebleven en dat deed Neel duidelijk zeer. Dat is dom. Vrienden blijven namelijk niet weg. Dus waren het geen vrienden, maar kennissen of nog erger: politieke collega's. Andere ontrouwe kuilslangen dus. Dat noem je toch geen vrienden?

Die hele `overwinning' van Bram is toch een redelijk vreemde zaak. KPMG heeft op drie puntjes gedeeltelijk verloren, maar de tuchtraad vond het zelfs niet nodig de betreffende accountants te berispen. Berisping is de minste straf, die je een blunderende accountant mag opleggen. Er is toch geen enkel door KPMG geconstateerd feit weerlegd? Vervolgens wil Bram, over wie ik altijd lees dat zijn vrienden hem zo intelligent vinden, op de Coolsingel onthaald worden als Feyenoord dat in een weekend de dubbel gepakt heeft. Neelie spreekt over een claim met zes nullen en Bram denkt ook aan zo'n bedrag. Als je niet uitkijkt denken ze dat het samen twaalf nullen zijn. Mij verbaast niets meer. Wel heb ik inmiddels met een paar vrienden gewed over het feit dat het nooit tot een claim komt. Misschien wordt er nog wat in der minne geschikt, maar tot een werkelijke claim komt het niet. Daar is zowel de gemeente Rotterdam als KPMG iets te slim voor. En de nullen van Neel worden het lachertje van het jaar. Waar ik om gewed heb? Om een schurkpaal voor het olifantenverblijf in de Rotterdamse diergaarde Blijdorp. Vooral als het warm is gaan de olifanten schurken. En het is warm. Veel te warm zelfs. Zo warm dat het halve land zwaar in de war is. Hebben de Rotterdamse olifanten geen schurkpaal? Nee, die is ooit door iemand beloofd, maar diegene is zijn belofte nooit nagekomen.

    • Youp van ’t Hek