Wall Street lager ondanks aantrekken bestedingen

Winstnemingen zorgden gisteren voor lagere koersen op de effectenbeurs in New York. De Dow-Jonesindex eindigde na een kalme dag 0,82 procent lager op 10821,31 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging de week uit met een verlies van 1 procent op 2107,28 punten.

Beleggers denken dat na de nieuwste detailhandel- en producentencijfers van gisteren de kans op een renteverlaging is verkleind. Volgende week neemt de Fed, het stelsel van centrale banken, een besluit over een eventuele renteverlaging. ,,Als die er al komt, kan het weleens voorlopig de laatste zijn'', zei een handelaar op Wall Street. Een renteverlaging betekent normaal een stimulans voor de economie en hogere aandelenkoersen.

Dankzij de beter dan verwachte detailhandelcijfers over de maand april sloten detailhandelconcerns Wal-Mart en Home Depot elk 1,2 procent hoger. Fastfoodketen McDonalds steeg ruim 3 procent. Aan de onderkant van de Dow noteerde IBM een verlies van bijna 3 procent. Intel moest voor de derde dag op rij sterk terug, nu met 3,7 procent.

Tot de grootste winnaars behoorde farmaciebedrijf Schering-Plough. De koers dikte 3,2 procent aan tot 38,30 dollar. Dat kwam door een bericht in het tijdschrift BusinessWeek dat concurrent Merck een overnamebod wil uitbrengen van 65 dollar per aandeel, ofwel in totaal 91 miljard dollar. Dow-fonds Merck daalde zelf op dit bericht 0,7 procent.