VS `zeer ernstig bezorgd' over geweld Midden-Oosten

De Verenigde Staten hebben gisteren hun ,,zeer ernstige'' bezorgdheid uitgesproken over het escalerend geweld tussen Israël en de Palestijnen. Gisteren schoot Israël weer enkele raketten af op Palestijnse doelen in het noorden van de Gazastrook, volgend op Palestijnse mortieraanvallen op een joodse nederzetting. Eerder op de dag hadden Israëlische troepen een nieuwe inval gedaan in autonoom Palestijns gebied in de Gazastrook. De afgelopen 24 uur zijn er vijf dergelijke invallen gemeld. Anderzijds werden twee toeristen licht gewond bij de explosie van een staafbom bij een toegang naar de oude stad in Jeruzalem, die door de Israëlische politie werd toegeschreven aan de Palestijnen.

,,We weten dat de levens van te veel onschuldige mensen, speciaal kinderen, in gevaar zijn gebracht door dit geweld'', zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. ,,Wij denken dat mensen weten wat ze moeten doen, en dat het tijd is voor leiders om de beslissingen te nemen die noodzakelijk zijn om een eind te maken aan het geweld.''

President Bush noemde het jongste geweld ,,afschuwelijk''. ,,We moeten hard werken om de geweldscyclus te doorbreken'', zei hij. Bush zei dat het bloedvergieten vredesinspanningen hindert, maar verzekerde dat de VS hun uiterste best blijven doen. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft gezegd dat het rapport van een internationale commissie onder leiding van ex-senator George Mitchell uitgangspunt zou kunnen zijn voor nieuwe vredesstappen. Maar Israël heeft lauw op het rappport gereageerd, en ook Washington zelf nam gisteren enige afstand van Mitchells bevindingen.

Het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat op zijn beurt wierp na zijn wekelijkse zitting alle schuld voor de huidige escalatie op Israël, en noemde dit ,,een duidelijke oproep tot een algemeen conflict in de regio''. De Palestijnen deden een beroep op de internationale gemeenschap om ,,een eind te maken aan de agressie van Israël tegen de Palestijnen, zelfs binnen de autonome gebieden''.