Vrouw leidde groepsverkrachting vrouw

In Engeland is de jongste vrouw ooit veroordeeld wegens verkrachting. Claire Marsh, 18, kreeg een celstraf van zeven jaar wegens betrokkenheid bij de groepsverkrachting van een vrouw, vorig jaar.

Op de ongebruikelijke zaak is verontrust gereageerd, omdat geweld door vrouwen in Engeland niet alleen toeneemt, maar ook vaker escaleert. Het was bovendien de derde keer binnen een jaar dat een jonge vrouw veroordeeld werd voor een misdrijf dat ze in samenwerking met een groep jongens had gepleegd. Een columniste van de krant The Independent beschreef de verkrachting door Marsh zorgelijk als ,,het tegenovergestelde van de girl power-fantasie'': vrouwen die zich tegen vrouwen keren om mannen te laten zien hoe stoer ze zijn. Jonge vrouwen als Claire Marsh zouden het gezelschap van mannen opzoeken, omdat ze meisjes zwak en kinderachtig vinden.

Marsh kreeg een zwaardere straf dan haar mededaders, jongens van 15 en 18 jaar, die beiden tot vijf jaar werden veroordeeld. Marsh had het slachtoffer geslagen, op de grond geklemd, en de anderen aangespoord de vrouw te ,,pakken''. Hoewel volgens de definitie gedwongen penetratie de twee jongens de verkrachting uitvoerden, wordt Marsh beschouwd als aanvoerder van het stel. Twee andere jongens werden vorige maand vrijgesproken. De rechter noemde de verkrachting ,,bijzonder verachtelijk en schokkend''. Na een avond in het café had het slachtoffer (37) een praatje aangeknoopt met een jong stel. De jongen en het meisje Marsh boden haar een joint aan, die ze accepteerde. Kort daarop werd ze ingesloten door de groep jongeren. Het slachtoffer verklaarde zich aanvankelijk veilig te hebben gevoeld, omdat Marsh ook een vrouw was en `dus' een bondgenote. Een vrouw die voor verkrachting terecht staat is een uitzondering. Sinds 1995 zijn in Engeland tien vrouwen wegens verkrachting veroordeeld, steeds ging het daarbij om incest of groepsverkrachting. Slechts in één geval was het slachtoffer een man. De Engelse media waren het erover eens dat voor Marsh, die als een hardvochtig kreng wordt afgeschilderd, geen verzachtende omstandigheden mochten gelden. Marsh kwam uit een liefhebbend gezin en behaalde tot twee jaar geleden goede cijfers op school. Daarna was ze van huis weggelopen, maar dat was ,,haar eigen keus'' geweest.