Smetvrees

Vrijheid is leven zonder angst. ,,Fijn!'' gilt Laurentien tegen haar schoonmoeder. ,,Dus ik hoef niet bang te zijn dat Máxima mijn bruiloft naar zich toe zal trekken?'' De koningin krijgt er langzamerhand een punthoedje van. Daarom besloten WA en Max naar de Keukenhof te gaan. Dan heeft het volk Máxima voor de bruiloft van broer en dominante aanstaande schoonzus, al gezien.

Maxima's blauwe mantelpakje deed me denken aan zuster Maria in The sound of music, die in een flets pakje bij kapitein Von Trapp binnenkwam.

,,Heeft u geen andere kleren?''

,,Nee, bij het intreden van het klooster worden onze kleren aan de armen gegeven.''

,,En dit pakje?'' vroeg de kapitein.

,,Dat wilden de armen niet hebben.''

Maxima had een broche boven haar rechterborst gespeld. De corsage van de koninklijke bruiloft van Constantijn en Laurentien zat alvast boven de linkerborst. Ze verklaarde de Keukenhofse bloemen zoeper te vinden en keek met zo'n blik van: donderdag heb ik weer een zoeper-dag in de kerk. En zaterdag helemáál zoeper.

Laurentien moet afgelopen week verbeten hebben gekeken naar de zoeperzaaie Belgische kroonprins die met zijn vrouw krampachtig bekende dat Mathilde zwanger was. ,,Sorry dat ik vruchtbaar ben'', leek zij te zeggen en hij dacht enkel: Oei, ik vermoei.

Vrijheid is leven zonder angst.

De Rotterdamse imam Kale Mummie etaleerde vorige week zijn angst voor homoseksuelen. Ze zijn schadelijk voor onze samenleving en hij waarschuwt voor besmetting met deze ziekte, juist in een periode van dodenherdenking en vrijheidsviering. Vrijheid van meningsuiting.

Dat denk ik ook vaak als ik in de sneltram door zo'n gezellig groepje Marrokanen wordt uitgescholden. Ach, ik lok dat uit omdat ik ooit controversieel was. En je kunt dan wel gaan terugroepen dat ze hun geit moeten gaan palen, maar voor je het weet lig je buiten de tram. Hebben ze ook nog je geld gejat om de laatste aflossing te betalen voor hun vakantiehuisje in Marokko. Ongenuanceerd?

Maar wat moet je anders? De imam-druppel is inmiddels een bende van vier geworden. Wat te doen tegen dit onrecht?

Het rode mannetje op RTL4!! Dat is hét antwoord op de creatieve armoede van de commerciëlen. We hebben al een programma als Spookhuis: mensen die mogen bellen als de klusjesman of metselaar in huis geen goed werk heeft afgeleverd. Koffiedrap-presentator Sybrand Niessen zal na dit programma geen werk bij de televisie meer hebben. Zelfs de bloedbank zal zijn donatie weigeren.

En dan nu de mislukte studentengrap van een vlezige jongen in gesponsord pak. Een oud rood mannetje loopt in de buurt van een slachtoffer omdat er klein onrecht is aangedaan. Je kijkt als een kip naar het onweer en vraagt je af of er geen wet is die dit soort televisie kan verbieden. De vlezige jongen die het presenteert lacht en braakt zijn zinnen uit, vettig kijkend in de camera. Na afloop van de opnamen zal op zijn dispuut het hoogste woord voeren terwijl hij een foet overvoert met bier.

Je krijgt medelijden met de ouders van presentator Bas van Werven. Lagen krom om hun zoon te laten leren voor stakend huisarts.

En het rode mannetje? Die komt 's avonds thuis, gaat onder de douche en is dan gewoon een nietszeggend mannetje dat met vrouw en 2,1 kind in de koran gaat zitten lezen.

In een week waarin imams waarschuwen voor homoseksualiteit, ons koningshuis met een Argentijnse Diana zit opgescheept en een kudde bijzondere weetikveel-landers wordt afgemaakt, schijt ik inmiddels rood-wit-blauwe poep uit angst voor te veel televisiepulp en waarschuw ik u op deze plek voor hoger opgeleide hetero-programmamakers die schadelijk zijn voor onze samenleving en besmettelijk kunnen werken op het tv-aanbod.

Zo! En nu couscous.

    • Paul de Leeuw