Slap Fortuna koerst af op nacompetitie

Fortuna Sittard heeft de stunt tegen Feyenoord geen positief vervolg kunnen geven. De ploeg verloor gisteravond met 2-0 van FC Twente en stevent rechtstreeks op de nacompetitie af. Landskampioen PSV wandelde op één been langs het reeds gedegradeerde RBC.

De voetballers van FC Twente leven al toe naar de bekerfinale tegen PSV op Hemelvaartsdag, maar ze vervulden tegen Fortuna wel hun sportieve plicht. In eigen huis bewezen de Limburgers dat de verrassende overwinning in de Kuip op Feyenoord een incident is geweest. De scheidende Twente-coach Fred Rutten moest in Sittard al snel de opstelling reorganiseren. Centrale verdediger Pothuizen verstapte zich na drie minuten zonder dat er een bal of tegenstander in de buurt was, hij werd vervangen door invaller Karnebeek. De snelle openingstreffer van Booth was daarentegen een meevaller voor de bezoekers.

De Schot gaf in de twintigste minuut het beslissende tikje na een inzet van Houwing. De bal viel tussen doelman en verdedigers: Booth was attenter dan Roest en Zegers. Pas in de tweede helft wekte Fortuna enigszins de indruk het seizoen na 34 wedstrijden voor gezien te willen houden. Met extra aanvaller Landerl voor de zwakke Haeldermans gaf trainer Thijssen in de rust het sein tot meer agressiviteit. Na een kwartier kwam ook Gerritsen voor Van Barneveld in het veld.

De beste kansen waren echter voor de bezoekers. Houwing profiteerde niet van een fout van de nerveuze Roest, De Witte trof de lat en trof het even later niet dat scheidsrechter Haverkort hem geen strafschop gunde. De Belg was pas in blessuretijd koelbloedig genoeg om de 2-0 te maken en het duel te beslissen. Met nog twee duels voor de boeg tegen Vitesse en Willem II lijkt Fortuna niet meer te kunnen ontsnappen aan de nacompetitie.

In een wedstrijd, waar niets meer op het spel stond, liep PSV gisteravond op een sukkeldrafje langs RBC, 2-1. Van enige inspiratie was bij de kampioen geen sprake. Het reeds gedegradeerde RBC vestigde een triest record. De Roosendalers leden hun 26ste nederlaag van het seizoen, zo bont had een ploeg in de eredivisie het nog niet gemaakt. Ter vergelijking: PSV verloor deze competitie slechts één keer, het openingsduel bij De Graafschap.

Uit een strafschop tekende PSV-spits Kezman voor zijn 24ste treffer van dit seizoen. Na rust zorgde Hertog op aangeven van Blinker voor de gelijkmaker. Dat vond PSV toch iets te gortig. Aanvoerder Van Bommel bezorgde de Brabanders na balverlies bij RBC alsnog de overwinning.

Martijn van Galen nam gisteravond al afscheid van RBC. Coach Robert Maaskant liet weten het gedrag van zijn aanvaller niet langer te tolereren. In de slotfase maakte Van Galen een opmerking in de richting van zijn trainer. ,,De manier waarop hij dat deed was voor mij onacceptabel'', verklaarde Maaskant.

,,Dat hij vervolgens zijn shirt weggooide, kan helemaal niet. Van Galen zette op die manier het publiek voor schut. We maken het seizoen zonder hem af.'' Veel hinder zal Van Galen niet hebben van de maatregel. Onlangs tekende hij een contract voor twee jaar bij KV Mechelen.