Rotterdam retourneert Breitner

De gemeente Rotterdam geeft de aquarel Jonge vrouw van Breitner, in 1943 gekocht door Museum Boijmans van Beuningen, terug aan de rechtmatige erfgenamen. De aquarel, eigendom van E. de Vries, was via de bank Lippman en Rosenthal & Co. in bezit gekomen van de Dienststelle Mühlmann.

De teruggave is een gevolg van onderzoek door kunsthistoricus A.J. Bonke naar de herkomst van aanwinsten van de Rotterdamse gemeentemusea in de periode 1940-1948. Kunstwerken die tijdens de Tweede Wereldoorlog onrechtmatig uit joods bezit in gemeentelijke musea zijn beland worden door de gemeente Rotterdam op basis van `minimaal redelijke twijfel' teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar/erfgenaam. De Stichting Boijmans van Beuningen is momenteel verwikkeld in een conflict met de door de Amerikaanse regering gesteunde bankier Eberstadt over teruggave van een tekening van Jan Toorop.