Rechter VS tegen wet die bos beschermt

De wet die president Bill Clinton in de laatste weken van zijn presidentschap heeft aangenomen ter bescherming van natuurgebieden moet worden aangepast. Dat heeft een federale rechter in Idaho beslist.

De wet verbiedt de aanleg van wegen, het winnen van hout en het boren naar gas en olie in ongeveer 25 miljoen hectare bos, dat is ongeveer een derde van het totaal. Maar volgens de rechter is de wet niet te hanteren omdat die in de komende jaren zou leiden tot een eindeloze reeks rechtszaken. De manier waarop de huidige regering van plan was de wet aan te passen noemde hij ,,een lapmiddel-benadering'', omdat de mogelijkheid die daarin wordt geboden om in beroep te gaan, de verleiding groot zal maken om steeds naar de rechter te stappen voor een oordeel.

Juist vier dagen geleden had de regering-Bush, die aanvankelijk fel gekant was tegen de wet, schoorvoetend besloten de wet in een aangepaste vorm toch uit te voeren. Maar de uitspraak van de rechter maakt dat voorlopig onmogelijk.

Het houtverwerkingsbedrijf Boise Cascade en groepen boeren en skimotorrijders hadden, samen met de staat Idaho de federale rechter om een uitspraak gevraagd. Zij vonden dat de wet te eenzijdig was en te weinig rekening hield met de effecten op langere termijn voor de bossen. Ze wezen op het gevaar voor bosbranden en het uitbreken van ziektes, als het verboden is om wegen in de gebieden aan te leggen. De rechter gaf de aanklagers gelijk. Volgens hem dreigt de wet ,,onherstelbare schade'' aan te richten aan federale bossen en aan de gebieden die ernaast liggen.

Milieuorganisaties hebben teleurgesteld gereageerd op het besluit van de rechter en hebben al aangekondigd in beroep te gaan. Zij zagen in de wet ondermeer een middel om gas- en oliewinning in natuurgebieden in Alaska – waartegen Clinton zich heeft verzet, maar waar Bush een voorstander van is – tegen te houden. De milieuorganisaties beschuldigen Bush van halfslachtigheid. Zijn regering heeft weliswaar gezegd de wet te zullen uitvoeren, maar heeft intussen vrijwel niets gedaan om de wet in de rechtszaal te verdedigen.