Plan nieuw Stedelijk kost 196 mln

Het college van b&w van Amsterdam heeft gisteren de plannen voor nieuwbouw en renovatie van het Stedelijk Museum goedgekeurd. Het project, dat in 2005 klaar moet zijn, gaat 196 miljoen gulden kosten.

Onderdeel van het plan is een nieuw, in Amsterdam-Noord te bouwen zogenoemd collectiecentrum, dat 60 miljoen moet gaan kosten. Daarin worden de restauratieateliers, het depot en de omvangrijke wetenschappelijke bibliotheek gehuisvest. Dit nieuwe collectiecentrum krijgt een nadrukkelijke publieksfunctie. Er komen studiezalen, een restaurant aan het water. Amsterdam-Noord wil van de locatie, aan de Distelweg, een soort cultureel bedrijventerrein maken, met musea en andere (restauratie)ateliers. Ook het Amsterdams Historisch Museum en waarschijnlijk het Filmmuseum zullen participeren in het collectiecentrum. In totaal krijgt deze nieuwe vestiging van het museum een vloeroppervlak van 16.823 vierkante meter. Wie de architect wordt, is nog niet bekend.

Voor de voorbereiding van de uitbreiding van het Stedelijk, waarover al dertien jaar gepraat wordt, heeft het college een bedrag van 19,5 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Daarmee zal ondermeer als proefproject een deel van het dak van het museum gerenoveerd worden.

Van de in totaal 196 miljoen gulden die zowel renovatie, nieuwe museumvleugels van de Portugese architect Siza en het collectiecentrum gaan kosten, is ongeveer 30 miljoen gefinancierd.

Voor de overige 166 miljoen moet financiering gevonden worden, voor de gemeenteraad in december 2001 definitief akkoord gaat met de plannen. ,,Het leeuwendeel van dat geld moet van de stad en het Rijk komen,'' bevestigden cultuurwethouder Saskia Bruines en zakelijk directeur S. van Heusden gisteren op een persconferentie ten stadhuize. Een deel moet ook van sponsors komen. Bruines was `optimistisch' over de kans van slagen van fondsenwerving.

Eerdere sponsorplannen, met Audi, werden door de raad gestopt. Het museum zal van 2002 tot 2005 gesloten zijn, en door een nieuwe indeling verdubbeld de publieksruimte.