Overdosis hoogleraar

De Amerikaanse hoogleraar Gennady Danilenko, die vorig jaar gastdocent was aan de Universiteit Utrecht, is overleden aan een overdosis cocaïne. De hoogleraar in het Amerikaans recht had op de terugweg van een privé-bezoek aan Utrecht dertien geprepareerde bolletjes met de harddrug ingeslikt.

Zes bolletjes gingen in het vliegtuig boven Canada open in zijn maag.

De professor werd onwel, waarop de gezagvoerder een tussenlanding maakte. Danilenko werd in coma naar een ziekenhuis gebracht, waar hij later overleed.

De cocaïnesmokkel van de van oorsprong Russische hoogleraar doet vermoeden dat hij er een dubbelleven op na hield. Daarop duidde ook een tatoeage van een hakenkruis die de Canadese artsen op zijn lichaam aantroffen.

De dood van de wetenschapper is bevestigd door een woordvoerder van de Utrechtse universiteit. Hij benadrukt dat de universiteit na het twee maanden durende gastdocentschap geen contacten meer met de jurist onderhield.