Nep-handtekening: gedeputeerde thuis

Het onderzoek naar de vervalste handtekeningen van commissaris der koningin in Gelderland, J. Kamminga, heeft er toe geleid dat gedeputeerde W. Scheerder (PvdA) zijn taken tijdelijk heeft neergelegd.

Scheerder, die wel lid blijft van het college van Gedeputeerde Staten, heeft een advocaat in de arm genomen.

De rijksrecherche onderzoekt sinds enkele weken wie de handtekening van Kamminga onder contracten met het bureau Gelderland Events heeft vervalst.

Omdat de vervalsing op tijd werd ontdekt, kon worden voorkomen dat er twee miljoen gulden op de rekening van het bureau Gelderland Events werd geboekt.

Gelderland Events organiseert in opdracht van de provincie culturele evenementen. Scheerder is als gedeputeerde belast met onder meer het personeels- en evenementenbeleid van de provincie.

In een schriftelijke verklaring stelt Scheerder dat hij de objectiviteit van het justitiële onderzoek, en een intern onderzoek van accountantsbureau Deloitte en Touche, niet wil laten beïnvloeden door zijn aanwezigheid. Zijn advocaat, mr. H. Anker uit Leeuwarden, onthoudt zich van commentaar.

Justitie wil niet zeggen of Scheerder verdacht wordt van strafbare feiten. Directeur E. Landman van Gelderland Events zegt nog niet gehoord te zijn door justitie. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de fraude.

Volgens Landman moet de valsheid in geschrifte zich binnen de muren van het provinciehuis hebben afgespeeld. Hij noemde het eerder ,,heel triest dat onze naam nu bij deze zaak wordt genoemd.''

De provincie Gelderland schorste eerder deze week een ambtenaar op verdenking van valsheid in geschrifte. Hij zou de handtekening hebben vervalst van Kamminga.