`Mijn hond is ook gek op Van Marwijk'

Feyenoord verloor acht keer van de laatste veertien competitieduels. Van een crisisfeer is op de training geen sprake. Morgen volgt tegen aartsrivaal Ajax kans op eerherstel.

Meer dan honderd trouwe fans staan langs de lijn op trainingscomplex

Varkenoord. De grasmat van de amateurtak SC Feyenoord verkeert in betere staat dan het oefenterrein bij De Kuip en heeft daarom de voorkeur van de spelers. ,,Pure psychologie'', meent een oudere supporter die met de fiets aan de hand naar `de overkant' wandelt. Hij ziet de neergaande spiraal liever morgen dan overmorgen doorbroken worden. ,,Verliezen van `Ajakkes' is een doodzonde.''

Mopperen is geen scheldwoord in Rotterdam. Schelden is de tweede natuur bij Feyenoord. Dreigen is aan de harde supporterskern wel besteed. Toen een jonge hooligan eerder deze week trainer Van Marwijk voor rotte vis uitmaakte, had een oudere fan ,,het schaamrood op de kaken''.

Hij kijkt liever naar een peuter van veertien maanden die in het tenue van Feyenoord langs de afrastering waggelt. `Justin' staat in zwarte letters op zijn shirtje van rood en wit. ,,Die kleine moet straks in de spits'', zegt de vader van de peuter.

Een andere supporter (met tatoeages) overhandigt een bloemetje aan Bosvelt. De speler lag vorige week nog met een mysterieuze blessure op de intensive-care. Nu mag hij weer voorzichtig meetrainen. ,,Paultje was helemaal confuus'', vertelt de supporter trots.

Bosvelt is het toonbeeld van Rotterdamse onverzettelijkheid. ,,Honderd keer liever dan die luie Braziliaan. Kijk hem nou eens staan, met de handjes in de zij'', laakt de supporter de inzet van Leonardo. ,,Hij denkt zeker dat hij Romario is. Mocht hij willen.''

Het cynisme van de Feyenoord-fans is niet alleen van deze tijd. De landstitels van 1974, 1984, 1993 en 1999 zorgden voor een kortstondige opleving. In de tussenliggende jaren was er veel te klagen. De supporters verlangen nog steeds naar een opvolger van de Zweedse midvoor Kindvall, die dertig jaar geleden afscheid nam.

Deze week circuleren de namen van de spitsen Van Hooijdonk en Vennegoor of Hesselink in de wandelgangen van De Kuip. Door de vloedgolf aan blessures – volgens vriend en vijand de belangrijkste oorzaak van de tegenvallende resultaten na de winterstop – is de roep om versterkingen actueler dan ooit. Maar de benodigde miljoenen liggen niet voor het oprapen. ,,Ik heb gehoord dat er vier hele grote spelers komen'', hoont een supporter. ,,Allemaal boven de twee meter.''

Cynisch of niet, de achterban heeft nog steeds vertrouwen in de spelersgroep die voor de winterstop alle thuiswedstrijden won. De trainer treft ook geen blaam ,,Bert is gewoon een moordgozer'', zegt een bejaarde man langs de zijlijn. ,,Hij heeft altijd tijd voor een praatje. Hij komt vaak even met de hond spelen. Die is ook gek op hem.''

Van Marwijk is vol lof over de houding van de supporters. Hij was verbaasd over de opkomst bij de laatste drie thuiswedstrijden tegen De Graafschap, NEC en Fortuna Sittard ,,Veertigduizend mensen in de Kuip, fantastisch toch? Logisch, dat die mensen kritisch zijn. Maar iedereen moet begrijpen dat ik net zo baal van de slechte resultaten.''

Van Marwijk slaapt goed en ligt ,,alleen figuurlijk wakker''. Hij rijdt bijna dagelijks ,,met veel plezier'' heen en weer naar Limburg. Een ontslag hangt volgens hem niet in de lucht. ,,Daar wordt met geen letter over gesproken'', zegt de verliezende trainer. ,,De rijen zijn gesloten. Er valt geen onvertogen woord. We vormen een hecht team.''

Maar de voetbalwereld druipt toch zeker van het opportunisme. Vrienden van vandaag zijn de vijanden van morgen. Staat Van Marwijk niet stil bij de macht van de vijfde kolonne, die in het geniep aan zijn stoelpoten kan zagen? ,,Voor zover ik weet heeft Feyenoord geen vijfde kolonne. Ik ben slim genoeg om te weten wanneer er wat aan de hand is.''

Van Marwijk kent de oorzaak van de nederlagenreeks. De paspoortaffaire met Leonardo en de arbitragezaak met Dudek en Tomasson waren van ondergeschikt belang. ,,Ik zoek niet graag naar excuses, maar waar vind je een club die zes belangrijke spelers door blessures ziet afhaken?''

De grootste pispaal bij Feyenoord is voorzitter Van den Herik. Sommige supporters verwijten hem dictatoriaal gedrag. Ze zongen de laatste weken hatelijke spreekkoren. De weinig vleiende bijnaam `Stalin aan de Maas' doet volgens één supporter onrecht aan zijn staat van dienst. ,,Jorien werd voor kankermongool uitgemaakt. Stond hij dat gajes later even netjes te woord.''

Van den Herik, altijd goed voor een boude uitspraak, kiest nu voor een rol in de schaduw. Volgens zijn spreekbuis Jan D. Swart heeft de voorzitter geen zin alle onwaarheden te weerleggen. Van den Herik zou de inbreng van het Rotterdamse bedrijfsleven willen tegenhouden, om zijn monopoliepositie te handhaven. Daarom zou Feyenoord te weinig geld genereren. Daarom zou Feyenoord de aansluiting met PSV en Ajax verliezen.

In het Algemeen Dagblad reageerde Van den Herik gisteren op de aanwijzingen dat de amateurtak van Feyenoord het aandelenpaket van het stadion zou willen verkopen. Het zou de profclub bijna tien miljoen gulden per jaar schelen. Bijkomend voordeel van de fusie tussen de profclub en het stadion is een grotere belangstelling van de geldschieters. Die zijn nu afwachtend, want huiverig voor de ingewikkelde structuur. Van den Herik: ,,Wij zijn geen financiële mietjes. Wij weigeren alleen consequent onverantwoorde risico's te nemen.''

    • Jaap Bloembergen