Luchthaven Frankfurt naar beurs

De internationale luchthaven van Frankfurt, nummer zeven in de wereld, gaat op 11 juni van dit jaar naar de beurs. Ze hoopt dan voor 227 miljoen euro aan aandelen te verkopen op de beurs van Frankfurt, iets minder dan een derde van alle aandelen. Het nieuwe beursfonds komt Fraport AG te heten.

Dat heeft de luchthaven gisteren bekendgemaakt. Frankfurt, partner van Schiphol, ligt daarmee voor op Schiphol, de nummer 10 in de wereld, dat ook plannen heeft om naar de (Amsterdamse) beurs te gaan.

Ook de luchthavens van Milaan en Brussel hebben plannen om op termijn een notering op de effectenbeurs te realiseren.

De Duitse luchthaven wil de opbrengst van de beursgang gebruiken voor de bouw van een derde terminal en de uitbreiding van zijn winkelnering op de luchthaven. Ze is van plan 22,7 miljoen aandelen te verkopen tegen naar schatting 10 euro per aandeel. Op 28 mei begint de inschrijving die tot 8 juni duurt. Op 26 mei zal worden bekendgemaakt wat de bandbreedte is van de uitgiftekoers en in het weekeinde van 9 juni zal de precieze prijs worden bekendgemaakt.

Na de beursgang zullen de stad Frankfurt en de deelstaat Hessen nog 51 procent van de aandelen in handen hebben. De Duitse federale staat houdt een belang van 18 procent.

Topman Wilhelm Bender heeft gezegd dat de beursgang ondanks het turburlente klimaat op de financiële markten een succes zal worden, eenvoudigweg omdat reizen een groeimarkt is. Hij meent dat de luchthaven van 19 vierkante kilometer met zijn overige onroerend goed even buiten Frankfurt (11 minuten per trein vanaf het Hauptbahnhof in Frankfurt) alleen al miljarden euro's waard is.

Particuliere investeerders die tussen 28 mei en 7 juni inschrijven op de emissie kunnen een bonus tegemoet zien.

Dertienduizend werknemers van het bedrijf zijn al sinds 2 mei van dit jaar in staat gesteld om in te schrijven op aandelen. Het prospectus van de beursgang wordt gepubliceerd op 21 mei.

De luchthaven van Frankfurt zag de winst in het afgelopen jaar stijgen met 62 procent naar 252,3 miljoen Duitse mark. De omzet is in dezelfde periode toegenomen met 11,7 procent naar 3 miljard mark.

Een vergelijking met het Britse BAA, exploitant van de Londense luchthaven Heathrow (de grootste van Europa) geeft een indicatie van de waarde van Fraport AG. BAA heeft een beurswaarde van 6,6 miljoen Britse pond (25 miljard gulden), ongeveer drie keer de omzet van het bedrijf.