LITERATUUR

Voor de achtste Libris Literatuurprijs zijn de volgende romans genomineerd: Boy van J.Bernlef, Franklin van Tomas Lieske, Mijn tweede huid van Erwin Mortier, Het gemaal van Frank Noë, Een man een man van Wanda Reisel, en De trein van Pavlovsk naar Oostvoorne van Toon Tellegen.

`De Libris-shortlist 2001 sprankelt je niet bepaald tegemoet. [...] Maar wat waren de alternatieven? 2000 was niet het jaar van één enkele uitschieter het was zelfs een tamelijk mager jaar. [...] Wat onze romans missen is een uitgesproken stem die bulkend van het enthousiasme de lezer op sleeptouw neemt. Het zijn de precieuze formuleringen die tellen; het ideaal is stille-binnenkamertjesproza.'

Pieter Steinz, 11 mei 2001

De winnaar van de Librisprijs wordt 14 mei rond tien uur bekend gemaakt in een uitzending van de NPS-televisie, Ned. 3.