Koninklijke/Shell Groep

HET NEDERLANDS-BRITSE energieconcern Koninklijke/Shell Groep wist na het weekeinde nog steeds niet zeker of nieuwe problemen in het Nigeriaanse Ogoniland waren beteugeld. Een lekkende oliebron zorgde voor vervuiling in een gebied waar Shell het jarenlang zodanig aan de stok heeft gehad met de inwoners ervan, dat het bedrijf er enkele jaren jaren geleden om veiligheidsredenen vertrok.

Mogelijk verregaander gevolgen heeft het mislukte bod van Shell op het Amerikaanse gasbedrijf Barrett. Shell bood maximaal 60 dollar per aandeel, terwijl Williams, de op een na grootste beheerder van pijpleidingen in de Verenigde Staten, daar met 73,32 dollar overheen ging.

Shells zuinigheid lijkt in tegenspraak te zijn met de gretigheid waarmee het concern op het overnamepad is gegaan.

Eerder al mislukte de aankoop van het Australische energiebedrijf Woodside, maar daaraan lagen redenen van intern-Australische politiek ten grondslag.

Ook in het Pakistaanse nationale park Kirthar moest Shell deze week zijn aspiraties opgeven om meer gas te verwerven. De milieubeweging claimde een overwinning, maar Shell gaat daar niet op in.

Op de Nederlandse benzinemarkt, waar Shell marktleider is, ging alles zoals het al jaren gaat: de maatschappij verhoogde, mede als gevolg van de Amerikaanse energiecrisis, de prijs van euro loodvrij met vier cent tot 2,77 gulden. Opnieuw een record.

    • Reinoud Roscam Abbing