HET PUBLIEK

De toeschouwers bij een golftoernooi kunnen hun helden bijna aanraken. Zelfs de golfende God Tiger Woods passeert het publiek op een steenworp afstand als hij naar een volgende afslagplaats marcheert. ,,Tiger! Tiger!'' de toeschouwers schreeeuwen het golffenomeen toe. Al te opdringerig worden ze zelden. Golfpubliek gedraagt zich over het algemeen voorbeeldig. Wanneer de marshalls bij een toernooi als het Dutch Open hun borden met quiet please de lucht in steken, wordt het vrijwel meteen stil. Golf is vergeleken met veel andere sporten een oase van beschaving. Het golfpubliek is er trots op. Groot was dan ook de schok toen het twee jaar geleden volledig uit de hand liep in de Ryder Cup. Dronken Amerikaanse golffans scholden Europese spelers uit. De vrouw van captain Mark James werd bespuugd. Voor het eerst lazen we het woord golfhooligan. Even was er de vrees dat golf voorgoed had afgedaan als een sport waarin sportiviteit en etiquette hoogtij vieren. Tot ongeregeldheden is het na die tumultueuze Ryder Cup echter niet meer gekomen. Het golfpubliek is wel aan het veranderen. Het `gewone volk' rukt op langs de fairways. De snobisten, die golf liever exclusief zouden willen houden, zien het met afschuw aan. Ze zullen er aan moeten wennen, want er is geen weg meer terug. De golfsport en het golfpubliek zullen de komende jaren alleen maar gewoner worden.

Aflevering 30 in een serie over publiek

    • Gerard Louter