Groene Farce 2

De milieubewuste burger kan het beste zelf een zonnepaneel kopen. De eenvoudigste kost 1.000 gulden en het werkt ook bij bewolking. Eigen zonne-energie of een windmolentje op het dak zijn de enige garantie dat er ook echt groene stroom wordt geproduceerd. Wat de overheid allemaal onder het etiket groene stroom bij elkaar doktert, is dubieus.

De fiscus subsidieert groene stroom, zodat de consument er niet extra voor hoeft te betalen. Energiebedrijven hebben te weinig windmolens en zonnepanelen om aan de zelf opgewekte vraag te voldoen. Zelfs het verbranden van smerige kippenmest in kolencentrales is niet genoeg. Dus stropen leveranciers gretig het buitenland af om met hulp van de fiscus groene stroom in te kopen. België levert bijvoorbeeld haar schone waterkracht aan Nederland en gaat zelf over op goedkopere kernernergie. Fantastische deal. Indirect steunt de groene-stroomkoper dus kernenergie. Omdat Economische Zaken dit weet, krijgt de groene importstroom wel belastingkorting maar geen certificaat van echtheid. Volgens een peiling van het Centrum Marketing Analyses vertrouwt de Nederlander de groene stroom niet. Terecht. Verspil geen miljarden subsidie en ga naar de doe-het-zelfzaak. Zonnecellen werken ook als de stroom uitvalt zoals in Californië.

    • Maarten Huygen