Gek soort pech

Nog geen half uur na afloop van de vorig weekend gespeelde wedstrijd Nederland-Polen maakte de bridgebond wereldkundig dat Piet Jansen en Jan Westerhof zich vrijwillig hadden teruggetrokken uit het Nederlands open team dat volgende maand op Tenerife meedoet aan het EK landen. Daarmee hielden de Groningers de eer aan zichzelf maar hun vormverlies was de selectiecommissie natuurlijk ook niet ontgaan. De consequentie is dat het team nu bestaat uit Anton Maas-Vincent Ramondt, Jan Jansma-Louk Verhees en Gert-Jan Paulissen-Erik Kirchhoff. Non playing captain is, zoals altijd, Jaap Trouwborst. Als coach zal deze keer Berry Westra fungeren. De formatie moet op het EK in staat worden geacht een gooi te doen naar een plaats bij de eerste vijf (noodzakelijk voor plaatsing voor het WK), dit ondanks de absentie van spelers uit het gouden Chili team van 1993. En dat is sinds al die jaren voor het eerst. Polen won trouwens de oefeninterland met klein verschil, terwijl de Olympische runner up niet eens in zijn sterkste opstelling speelde. Jan Jansma scoopte een tien:

Jansma-Verhees spelen two-over-one mancheforcing. Omdat 3SA over 3♠ een serieuze slempoging zou zijn, was Jansma's 4♣ cue te beschouwen als een milde poging. Verhees' overwaarde rechtvaardigde evenwel zijn energieke 4SA Roman Key Card Blackwood. Met de troeven twee-twee is het slem een eitje, want dan hoeft ♡H niet goed te zitten en geef je slechts een klaveren af: op ♦H verdwijnt de hartenverliezer of je ontwikkelt een harten waarna op ♦H en een hoge harten de twee klaverenverliezers weggaan. Jan Jansma won de ruitenstart met het aas op tafel, sloeg troefaas en -heer, ontdekte aldus de zekere troefloser en kon nu niet meer om de hartensnit heen: ♡V, klein, klein, klein. De leider speelde nu harten naar het aas en bracht west aan slag in troef. Deze speelde neutraal ruiten na voor de heer (klaveren weg), waarna Jansma ♡B voorspeelde. Omdat de tien meeviel kon naderhand op ♡9 de laatste klaveren-verliezer worden weggepoetst. Zes schoppen contract en fraai gespeeld door de man uit Malden, die nog even verder analyseerde: ,,Kijk maar eens als ♡10 vierde had gezeten in plaats van derde. Dan had ik het ook gemaakt, alleen nog veel mooier. Oost dekt de uit dummy voorgespeelde ♡B met de heer. Zuid troeft en speelt een troefje voor. West gooit een klavertje bij, uit dummy verdwijnt ♣10 en oost ontdoet zich van een ruitentje.'' Jansma pakte een servetje en schreef het vierkaarts-eindspel op:

Nu speelt zuid zijn laatste troef. West moet ♡10 vasthouden en ♣V bezet houden. Hij kan dus niet anders dan ♦V loslaten. Op tafel verdwijnt ♡9 en oost, die ♦B moet bewaren, is gedwongen ♣B tweede te zetten, zodat de klaveren lopen. Een gek soort pech voor Jan Jansma dat het in werkelijkheid niet zo zat, anders was hij linea recta kandidaat voor de prijs van het beste afspel in 2001.

Mij bereikte het droeve nieuws dat Vino Bisht verleden week vrijdag is overleden. De uit India afkomstige Bisht bleef na zijn studie in Nederland werkzaam als ingenieur. Zijn belangrijkste bridgesuccessen behaalde hij in de jaren zeventig toen hij met zijn club ABC uit Amstelveen acht keer het landskampioenschap viertallen won. Samen met Dick van der Voort behaalde hij een keer de landstitel bij de paren. Vino Bisht werd 66 jaar.

    • Jan van Cleeff