Geen Wagner op festival Israël

Na protesten van Israëlische politici ziet de organisatie van een muziekfestival in Israël af van de opvoering van een deel van een opera van Wagner. Het festivalorganisatie heeft aan pianist en componist Daniël Barenboim gevraagd om een ander programma samen te stellen. Tijdens het concert op 7 juli zou `Die Walküre' worden uitgevoerd. Wagner was de favoriete componist van Adolf Hitler. Jarenlang waren zijn werken op de Israëlische radio verboden. Dat verbod is nu opgeheven, maar uitvoering van Wagners romantische Duitse repertoire ligt nog steeds zeer moeilijk in Israël. De organisatoren van het festival lieten vorige week nog weten dat het publiek zelf moest beslissen of het naar het concert zou komen of niet. Of Barenboim ermee akkoord gaat om Wagner niet uit te voeren, is nog de vraag. Hij toonde zich begin deze maand verontwaardigd over de pogingen om Die Walküre van het programma te halen.