FARMERS MARKET

Multi-instrumentalist Stian Carstensen is een lopende muziekbibliotheek met een absorptievermogen dat grenst aan gulzigheid. Befaamd zijn de avonden waarop de Noor ellenlang op accordeon improviseert op een potpourri van Europese volksliederen en ABBA-hits.

Zijn band Farmers Market hanteert op het titelloze debuut hetzelfde principe van virtuoze stijlvermenging met een knipoog. Een losse greep uit het muzikale reservoir van de groep: klassieke Indiase raga's, vuige gitaarrock, Dixieland en gloedvolle soul.

In `Graovo Dance' wordt springerige Bulgaarse bruiloftsmuziek, compleet met krasserig viooltje, gekoppeld aan een rollende funkbas en een industriële ritmesample die weer doet denken aan elektroherrieband The Prodigy. Je kunt je afvragen of deze kameleontische act niet onvermijdelijk uitmondt in een knap maar anoniem knip- en plakwerkje.

De Noorse bandleider heeft dat gevaar waarschijnlijk zelf ook vermoed en daarom een prominente plaats op het album ingeruimd voor negen Bulgaarse gastmusici en een Indiase tablaspeler. Zij zorgen voor een constante dosis authenticiteit die voorkomt dat Farmers Market volledig op drift raakt.

Farmers Market (Winter & Winter, 910 056-2) Distr. Culture. Farmers Market speelt in het op 12 mei op het SJU Jazzpodium in Utrecht en op 13 mei in het Rotterdamse Nighttown.

    • Edo Dijksterhuis