Executie van McVeigh is uitgesteld

De executie van Timothy McVeigh wegens de bomaanslag in Oklahoma City in 1995, de eerste door de Amerikaanse federale overheid in bijna veertig jaar, gaat woensdag niet door.

De terechtstelling zou in Indiana worden voltrokken.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie gisteren besloten. Eerder deze week was bekend geworden dat de Federale Recherche, de FBI, per ongeluk had nagelaten meer dan 3.100 pagina's documenten over de zaak aan McVeighs advocaten te presenteren tijdens de onderzoeksfase van het proces in Denver in 1997. McVeigh verzet zich overigens niet tegen zijn executie.

President George Bush zei dat minister van Justitie John Ashcroft ,,de juiste beslissing'' had genomen. ,,Vandaag is een voorbeeld dat het systeem eerlijk is'', aldus de president. Ashcroft zei: ,,Ik wil dat gerechtigheid wordt gedaan.'' ,,Als er vragen of twijfel over deze zaak zouden blijven, zou dat een permanente schaduw over het recht werpen'', zei hij.

De dramatische wending in de zaak is een blamage voor de federale overheid, die het terechtstellen van veroordeelden na 38 jaar weer wil oppakken. Tegenstanders van de doodstraf die menen dat dergelijke fouten nooit het verschil tussen leven en dood mogen betekenen, zeggen dat hun gelijk is bevestigd.

De openbare aanklagers in de zaak tegen McVeigh zijn woedend over de blunder. ,,Gênant en volkomen onacceptabel'', stelde aanklager Patrick Ryan tegenover de televisiezender CNN. De gouverneur van Oklahoma zei ,,verward, benieuwd en bezorgd'' te zijn over de ontwikkelingen.

Zowel Ashcroft als Bush betoonde medeleven over het uitstel tegenover de nabestaanden van McVeighs aanslag, die 168 levens eiste. Beiden zeiden echter het principe van een eerlijke rechtszaak belangrijker te vinden dan voldoening voor de slachtoffers. Veel nabestaanden vrezen dat McVeigh nu door vormfouten de doodstraf kan ontlopen.

De executie is nu vastgesteld voor 11 juni. De advocaten van McVeigh krijgen daardoor enige tijd om de stukken te bekijken en eventueel verdere stappen te ondernemen. Dat laatste lijkt echter weinig waarschijnlijk. McVeigh zegt liever te sterven dan nog jaren in een cel door te brengen.

Hoe belangrijk de achtergehouden stukken zijn, kon niemand gisteren met zekerheid zeggen. Ashcroft en Bush wezen er gisteren op dat McVeigh zelf heeft toegegeven de aanslag te hebben gepleegd.

Ook de meeste juristen zijn het er over eens dat de FBI-documenten waarschijnlijk geen nieuw licht zullen werpen op de vraag of de 33-jarige veteraan uit de Golfoorlog schuldig is aan de aanslag.

Een voormalige advocaat van McVeigh, Stephen Jones, meende echter dat nu zijn theorie wordt bevestigd dat McVeigh als zondebok dient. Volgens hem neemt McVeigh vrijwillig de schuld op zich om anderen te beschermen. De FBI gaat volgens Jones maar al te graag mee in het idee dat de aanslag een `one-man-show' van McVeigh was: ,,Ik zei vanaf het begin dat ze bewijs achterhielden, en dat blijkt zo te zijn.''