Eervolle nederlaag volleyballers op debutantenbal

Het Nederlands volleybalteam heeft gisteravond in Groningen de eerste wedstrijd in de World League met 3-2 (16-25, 25-22, 25-22, 14-25 en 12-15) verloren van Brazilië. Gezien de korte voorbereidingstijd van tien dagen was het een eervolle nederlaag.

De uitverkochte Martinihal beleefde de avond der debutanten. Bert Goedkoop zat voor het eerst als bondscoach op de bank en in het veld had hij de regie van het team toevertrouwd aan de 19-jarige spelverdeler Nico Freriks. Dat was opvallend, omdat algemeen werd aangenomen dat Goedkoop een keus zou maken tussen Kars van Tarel of Dirk-Jan van Gendt. Zij zijn spelers van respectievelijk Dynamo en Vrevok, afgelopen seizoen de twee sterkste teams in de eredivisie. Freriks is de spelverdeler van SSS uit Barneveld, het talententeam van de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo), dat in de eerste divisie uitkwam. Freriks debuteerde als international, terwijl hij nog geen wedstrijd in de eredivisie heeft gespeeld.

Goedkoops keuze had een praktische achtergrond. Terwijl Van Tarel en Van Gendt bij hun club vrijwel het gehele seizoen op de bank zaten, speelde Freriks wekelijks zijn wedstrijden. ,,Hij heeft gewoon meer ritme'', verklaarde Goedkoop zich nader. ,,Dat was op de trainingen duidelijk te merken. En dan maakt het mij niet uit dat die jongen uit de eerste divisie komt. Daar komt bij dat ik hem al drie jaar ken en weet wat hij kan.''

Hoewel Freriks een bevredigend debuut maakte, is hij nog niet de eerste keus. Van Tarel en Van Gendt krijgen ook hun kansen en over twee maanden neemt de bondscoach een beslissing. Voor het WK-kwalificatoernooi, half augustus in Den Bosch, en de Europese kampioenschappen, half september in Tsjechië heeft Goedkoop de hiërarchie bepaald.

Aanvankelijk had Freriks volgend weekeinde niet zullen meereizen naar Colorado voor de uitwedstrijd tegen de Verenigde Staten. De jonge Noord-Limburger zou met Jong Oranje in Slowakije een WK-kwalificatietoernooi spelen. Maar Van Tarel kan de trip wegens een enkelblessure niet meemaken, zodat Goedkoop Freriks bij het A-team houdt. Onbevangen beleefde Freriks, die volgend seizoen voor Omniworld/AMVJ uitkomt, zijn debuut. ,,Ik heb niet het gevoel dat ik de erfenis van Blangé mee tors'', zei de debutant.

De nieuwe spelverdeler stond gisteravond model voor het nieuwe elan binnen de Nederlandse ploeg. Ofschoon de meeste basisspelers vertrouwde gezichten waren, was er merkbaar sprake van een andere sfeer. De vele scheldpartijen hebben plaatsgemaakt voor positieve woorden en vriendschappelijke gebaartjes. Bovendien wordt het accent meer op de verdediging gelegd. Een bewuste keus, vertelde Goedkoop, omdat dit team aan lengte heeft ingeboet en kwaliteit uit andere spelonderdelen zal moeten halen. Blokkerend was het gisteravond ver onder de maat en de pass voldeed evenmin aan de internationale maatstaven.

Maar verdedigend was de ploeg on-Nederlands goed. De Braziliaanse coach, Bernardo Rezende, verklaarde na afloop dat hij er soms gek van werd. Het was verrassend dat Nederland een vijfde set uit het vuur sleepte, omdat Brazilië kwalitatief beter is. De compensatie zat naast de sterke verdediging ook in de emotie van de Nederlanders spelers. Dat was mooi voor de in groten getale opgekomen toeschouwers en een opsteker voor de ploeg, die ook in twee sets `geveegd' werd. Setverlies met 25-16 en 25-14 zijn geen cijfers waarmee een ambitieus team internationaal voor de dag kan komen.

Voor het moreel van de spelers en voor het publiek zou een zege welkom zijn geweest, maar de realiteit gebiedt te zeggen dat Brazilië als terechte winnaar de Martinihal verliet. Maar de Zuid-Amerikanen verloren ook een beetje, want sterspeler Nagrao moest met een ernstige knieblessure naar het ziekenhuis worden afgevoerd. De aanvaller is reeds vandaag naar Brazilië gevlogen om zo snel mogelijk te worden geopereerd.

    • Henk Stouwdam