Eem liedjesfeest voor 120 miljoen

Iedereen vindt haar liedje en stem prachtig, maar Michelle gaat niet winnen, daar is vrijwel iedereen het in de wandelgangen van het festival over eens. De bescheiden negentienjarige zangeres valt erg in de smaak, en de zegen wordt haar gegund, maar ze moet als eerste optreden, en gevreesd wordt dat het televotende publiek haar ingetogen ballade niet meer zal herinneren na 22 andere kandidaten.

De hoogblonde zangeres van Slovenië daarentegen maakt met een ouderwets uptempo-nummer en een grote stem veel indruk. Het Engelse liedje is vergelijkbaar, maar veel origineler gearrangeerd. Het beste van het festival. Jammer dat de zangeres niet genoeg stem en persoonlijkheid heeft om het nummer `bij elkaar' te houden.

Ook een opvallertje: de Duitse Michelle. De dame zingt zo abominabel dat het bijna weer leuk wordt. Let ook op de theatrale performance die vrijwel alleen door de Noorse deelnemer geëvenaard wordt. Hij zingt On my own, net als de Nederlandse Michelle.

Op één bij de bookmakers: Zweden, met een bij elkaar gejat songfestivalkloontje. Wel effectief. Frankrijk: indrukwekkende stem. Denemarken: aanstekelijk, warm, traditioneel deuntje. De enige inzending die echt afwijkt van de rest.

laatste voorspellingen: www.nrc.nl