Deloitte & Touche heeft hoog verloop

Accountants- en adviesfirma Deloitte & Touche heeft het afgelopen jaar in Nederland bijna eenvijfde van het personeel zien vertrekken. Bestuursvoorzitter W. Biewinga vindt het verloop onder het personeel te groot.

Volgens Deloite & Touche is het personeelsverloop vooral te wijten aan het grote aantal overnames uit het verleden. Werknemers besloten na zo'n overname vaak een andere werkgever op te zoeken. Deloitte nam onder meer adviesbureau Bakkenist en overheidsaccountant VB Groep over.

Het bedrijf streeft ernaar nog dit jaar de uitloop, met name onder accountants en management consultants, te verminderen naar ongeveer 15 procent. Bij de zakelijke dienstverlener in Nederland werken ruim 5.500 mensen. Dat betekent dat 1.100 werknemers het afgelopen jaar hebben opgezegd. Het branchegemiddelde ligt op circa 15 procent.

Deloitte heeft de arbeidsvoorwaarden het afgelopen jaar ,,substantieel'' aangepast. Volgens Biewinga zijn de ,,salarissen flink toegenomen, is het pensioen sterk verbeterd en de secundaire voorwaarden opgetrokken''. De verbetering is doorgevoerd vanwege de toegenomen mobiliteit op de arbeidsmarkt.

De beloning van het bestuur is eveneens flink toegenomen. De drie leden verdienden vorig jaar tezamen ruim 3,7 miljoen gulden tegen ruim 2,6 miljoen een jaar eerder.

Per lid van het bestuur komt dat neer op 1,2 miljoen gulden, een stijging van meer dan 40 procent. Biewinga beoordeelt de toename als ,,marktconform''. De onderneming ziet het aantrekken en behouden van personeel als één van de belangrijkste speerpunten van de komende jaren.

Deloitte heeft vorig jaar de omzet met 15 procent zien stijgen tot 1,25 miljard gulden. De nettowinst steeg met 8 procent minder hard tot bijna 120 miljoen gulden.

De grootste groeier vormden de bedrijfsadviseurs. De omzet van deze discipline is toegenomen met 26 procent.

Deloitte zegt geen plannen te hebben de consultants af te splitsen en naar de beurs te brengen zoals branchegenoot KPMG enkele maanden geleden deed in Amerika. Ook adviseur Accenture heeft concrete beursplannen.

Volgens Biewinga zijn dat soort constructies niet nodig. ,,Wij worden alom gezien als één van de beste management consultants'', zegt hij. ,,Ik moet eerst nog eens zien wat deze bedrijven daar mee willen.''