`De zaak weer opbouwen kost tijd'

Trainer Adriaanse zei aan het begin van dit seizoen met Ajax bij de eerste vijf te willen eindigen in de eredivisie. Bij winst morgen op aartsrivaal Feyenoord gloort de tweede plaats.

Enkele maanden na de start van de competitie hield Co Adriaanse een toespraak voor de businessclub (ABA) van Ajax. Zijn betoog maakte indruk op de sponsors die de laatste jaren niet bepaald zijn verwend met goede resultaten. Adriaanse ontvouwde zijn visie en gaf een realistisch beeld van de bescheiden mogelijkheden die Ajax de komende jaren heeft om weer een topclub te worden.

De oefenmeester vertelde zeker twee jaar nodig te hebben om een nieuw team op te bouwen. Adriaanse beloofde te werken aan de ontwikkeling van jeugdspelers. Dit seizoen wilde hij in de top drie eindigen. Dat hij de lat tegenover de media wat lager legde (top vijf) deed hij om de verwachtingen niet al te hoog op te schroeven. Die aanpak vindt de trainer ,,getuigen van goed management''.

,,Adriaanse kon op veel steun rekenen van onze leden'', zegt mr. Klaus Vink, voorzitter van de Ajax Business Associates. ,,Hij moet de zaak opnieuw opbouwen, dat kost tijd. Als zakenman wil je direct succes zien. Maar dan moeten de mogelijkheden er zijn. Ajax heeft onvoldoende geld om te investeren in topspelers. Daarom is het goed dat de club nu aandacht besteedt aan eigen kweek. Ajax heeft de laatste jaren de eigen jeugd verwaarloosd. Die klacht hebben wij neergelegd bij directeur Arie van Eijden. Hier is positief op gereageerd.''

Vink en de ABA kunnen voorlopig leven met de prestaties van Ajax. ,,Je ziet vooruitgang, al is het voetbal nog niet zo goed als in de succesjaren'', meent Vink. ,,Het spel heeft zich interessant ontwikkeld.'' Als Ajax de komende jaren niet op eigen kracht kan terugkeren aan de top, denkt Vink aan andere maatregelen. ,,Dan zal er misschien naar andere financieringsvormen gekeken moeten worden om versterkingen te halen. Ik denk aan het leasen van spelers zoals banken in Amerika doen, of kapitaal aantrekken van particulieren. Maar dat vereist een commerciële aanpak en steeds meer mensen willen dan wat te zeggen hebben. Feit is dat Ajax momenteel geen geweldig exploitatieresultaat heeft. Met het aantrekken van spelers ben je zo door je budget heen. PSV heeft Kezman ook moeten financieren.''

Om volgend seizoen een stap verder te komen, wil Adriaanse nog een rechtsback en een linksbuiten aantrekken. Arjen Robben, het begenadigde zeventienjarige talent van FC Groningen, hoeft geen grote investering te vergen. Maar het is de vraag of de linkerspits niet voor PSV kiest. ,,Daar is de sfeer wat softer en dat spreekt jonge spelers aan'', vermoedt Vink. En Adriaanse: ,,We zullen zien waar Robben volgend jaar speelt. Maar bij ons is het toch ook gezellig? Het moet juist een stimulans zijn voor een jeugdspeler om naar Ajax te komen als er een trainer werkt die Witschge op de bank zet en Van der Vaart een kans geeft.'' Adriaanse zit wat betreft de aan te trekken spelers nog niet op één lijn met technisch directeur Leo Beenhakker. ,,En elk besluit over een nieuwe speler moet een breed draagvlak hebben.''

Adriaanse blijft realisme nastreven. Hij verwacht niet dat Ajax de achterstand op PSV volgend seizoen goedmaakt. ,,Daarvoor is het krachtsverschil te groot. Als de PSV'ers straks op vakantie gaan, zullen ze niet als luchtbedden leeglopen en zonder kwaliteit terugkeren. We moeten volgend jaar in uitwedstrijden zeker tien punten meer pakken om hoger te eindigen. Wat de potentie van jonge talenten als Van der Gun en Van der Vaart is, kan niemand voorspellen.''

In zijn eerste jaar als hoofdtrainer bij Ajax heeft Adriaanse geen concessie gedaan aan zijn soms eigenzinnige aanpak. Zo liet hij een speler een middagje bij de receptie de telefoon opnemen, toen diens mobieltje hem begon te vervelen en moest Arveladze tien keer de trappen op en neer lopen en de perskamer passeren omdat hij de media probeerde te mijden. Daarnaast gaf hij spelers na de wedstrijden en trainingen rapportcijfers. Grim, Galasek en Van der Vaart scoren na bijna een seizoen het hoogst. Welke premie ze daarmee verdienen? ,,Niets. Ze hoeven volgend seizoen alleen niet naar GBA in Antwerpen'', grijnst Adriaanse.

Witschge had volgens eigen zeggen ook steeds goede cijfers achter zijn naam staan, maar werd lange tijd toch gepasseerd ten faveure van Van der Vaart. Adriaanse zag zijn mening over de stijlvolle middenvelder bevestigd in het duel met RKC, toen Witschge zijn tegenstander Petrovic tot twee keer toe liet lopen. Hoewel hij verder een uitstekende wedstrijd speelde en van Adriaanse een 7 kreeg. ,,Maar dat had een 8 kunnen zijn'', stelt Adriaanse. Het is duidelijk dat Witschge's karakter en visie op voetbal botsen met die van Adriaanse. ,,Ze moeten samen maar eens uit eten gaan en hun meningsverschil bijleggen'', zegt huisschrijver en Ajax-watcher Evert Vermeer. ,,Adriaanse kan de kwaliteiten van Witschge goed gebruiken.''

In tegenstelling tot ,,het gemopper'' dat Vermeer dit seizoen hoorde, heeft de auteur vooruitgang bespeurd. ,,Er zit meer lijn in. De bedoelingen zijn duidelijk, al is er nog wel veel werk te doen. Adriaanse verdient het voordeel van de twijfel.''

Ook Vermeer gelooft in de doorstroming van jeugdige talenten en ziet dat als de juiste remedie voor Ajax. ,,Ik heb wel vertrouwen in Van der Vaart, Van der Gun en Van der Meyde. Het is ook een goed teken dat Van der Gun, Van der Vaart en Chivu hun contracten hebben verlengd. Daaruit spreekt vertrouwen in Ajax. We moeten ook niet te somber doen. In de jaren zeventig zei iedereen ook: `Het wordt nooit meer wat met Ajax.' Maar er kwamen daarna toch weer veel talenten bovendrijven.''

    • Erik Oudshoorn