Creatief met verf, zaag en flitspalen

Flitspalen zijn in toenemende mate een geliefd haat-object van automobilisten. Tips te over, voor het `paaltje plagen'.

Wat is de meest onveilige plaats voor een flitspaal? De provincie Noord-Brabant heeft Zeeland van de eerste plaats op de lijst van camera-onvriendelijke provincies verdreven. Omdat in Noord-Brabant nu veel verkeersveiligheidsprogramma's in werking zijn, denkt een woordvoerder van het openbaar ministerie. En daarbij worden veel camera's ingezet.

Vooral onder de rivieren neemt het toe. Camera's worden met verf besmeurd. Flitspalen zijn omver getrokken. Of omver gezaagd.

Het OM constateert dat automobilisten zich steeds vaker afreageren. Het afgelopen jaar ging het om ,,tientallen'' vernielingen. De schade per installatie kan oplopen tot een ton.

Radio 538-dj Rick van Velthuysen maakte automobilisten, zacht uitgedrukt, attent op de camera's langs de weg. Hij was tweeënhalf jaar geleden de eerste die op de radio luisteraars opriep melding te maken van verkeerscontroles, om die vervolgens in zijn programma Middag Rick openbaar te maken. ,,In eerste instantie vielen alle fatsoensrakkers over mij heen. Maar tegenwoordig lijkt het wel of alle zenders het doen.''

Volgens Van Velthuysen zijn zijn meldacties, die ook op internet navolging hebben gekregen, helemaal niet asociaal: ,,Ik ben mijn acties juist begonnen omdat flitspalen volgens mij de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Want mensen schrikken daarvan en gaan dan op de rem staan.'' En dat het verkeer veiliger zou worden van mensen die ,,op hun teller staren'', dat kan hij zich ook niet voorstellen.

De echte radicalen van het asfalt zijn nu te vinden op de ,,DE hardrijderswebsite'' van de Tuftufclub (www.tuftufclub.com), alwaar ze bijvoorbeeld in het hoekje Creatief met flitspalen suggesties aan de hand doen voor het `paaltje plagen'. De club begint netjes: ,,Met benzine overgieten en in brand steken, omleggen met een tractor of een slijptol'', dat wekt wel ,,enige sympathie'', maar het blijft volgens de club ,,vandalisme en dus crimineel''. Terwijl er zoveel ,,creatievere'' methoden zijn om een radarpaal ,,om de tuin te leiden''- plak bijvoorbeeld een radar af! Nauwgezet wordt het waar wel te plakken, en hoe niet, op de site uitgelegd. Hoewel de tuftufclub ,,absoluut niet'' de bedoeling zegt te hebben tot vandalisme aan te zetten, wordt ter inspiratie nog doorverwezen naar `gesloopte flitspalen'.

,,Dat te hard rijden gevaarlijke situaties veroorzaakt, heeft met het hardrijden te maken, niet met de flitspalen'', houdt het OM vol. Want neem de A2. Daar heeft cameratoezicht in een jaar tijd tot twintig procent minder ongevallen geleid.

Held van de snelheidslobby is desondanks een eend-met-haast die onlangs ook werd geflist. Een echte, geen deux cheveaux. De foto haalde het blad Autoweek. De eend hield zich helemaal niet aan de verkeersregels en vloog nogal stoer en laag boven het asfalt: 64 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom.

    • Itai Mol