Bush benoemt omstreden leider voor drugsbeleid

De Amerikaanse president George Bush wil in zijn drugsbeleid meer nadruk leggen op preventie. ,,De regering zal blijven samenwerken met landen om drugs uit te bannen en bij de bron te bestrijden'', zei Bush gisteren bij de benoeming van de omstreden John Walters tot leider van anti-drugs bureau. ,,Maar de meest effectieve manier om de drugsaanvoer in Amerika te verminderen is de vraag ernaar te verkleinen.''

Met zijn plannen lijkt Bush tegemoet te willen komen aan de critici van de benoeming van Walters. Zij beschouwen de 48-jarige Walters, die eerder onder Bush senior ook werkte bij de drugsbestrijding, als een man van de harde lijn. In verleden heeft hij altijd de nadruk gelegd op wetshandhaving, in plaats van op preventie. Walters noemde onlangs de aanpak van de vorige regering ,,halfslachtig''.

Critici beschouwen Walters volgens The New York Times als een man die past bij een mislukt beleid dat slechts leidt tot volle gevangenissen, zonder dat het drugsprobleem daadwerkelijk wordt aangepakt. Volgens Ethan Nadelmann van het Lindesmith onderzoeksinstituut gelooft Walters ,,dat drugsbeleid niets te maken heeft met wetenschap of volksgezondheid. Maar alles met het straffen van mensen voor hun zonden''.

William Delahunt, een Democraat uit het Huis van Afgevaardigden, vreest dat door de benoeming van Walters de polarisatie in het Congres alleen maar zal toenemen waardoor het moeilijker wordt om het eens te worden over het beleid.

Voorstanders van Walters wijzen echter op de dalende prijs van cocaïne, een bewijs dat het aanbod toeneemt. Ook constateren ze een toenemend gebruik van allerlei synthetische drugs. Vooral de conservatieve Republikeinen zijn blij met de nadruk die Walters legt op het gezin en op religieuze instellingen om drugsgebruik te voorkomen.

Volgens The Washington Post wil Bush komend jaar 245 miljoen dollar (ruim een half miljard gulden) extra uittrekken voor behandeling van drugsverslaafden en voor onderzoek naar behandelmethoden. Dat is een verhoging met 7,7 procent. Het totale budget voor het drugsbeleid in de VS is 19 miljard dollar, twee derde daarvan gaat naar de `harde lijn' – de bestrijding van invoer van drugs.

De krant schrijft dat het accent in Bush' drugsprogramma lijkt te verschuiven van het verminderen van de toegang tot drugs naar het voorkomen van de behoefte eraan. De regering heeft na een onderzoek geconcludeerd dat er een chronisch tekort is aan goede therapieën voor verslaafden. Uit een onderzoek uit 1998 blijkt dat de VS ongeveer vijf miljoen verslaafden telt die in aanmerking komen voor een behandeling. Er zijn echter slechts 2,1 miljoen plekken.

Bush benadrukte gisteren dat ,,de enig menselijke en compassionate benadering van drugs is een morele afwijzing.'' Volgens de president zou legalisering van drugs ,,een sociale catastrofe'' zijn, die de boodschap dat ,,drugsgebruik fout is'' zou ondermijnen.